ГоловнаПолітика

Геращенко і Мосійчук поштовхалися у Раді (оновлено)

Конфлікт пов'язаний із затриманням і арештом Віти Заверухи

Після урочистого засідання Верховної Ради відбувся невеликий інцидент між нардепами Антоном Геращенком ("Народний фронт") та Ігорем Мосійчуком (Радикальна партія), повідомляє кореспондент LB.ua.

Після того, як засідання оголосили закритим, Мосійчук підійшов до Геращенка і почав пред'являти претензії. Тоді нардеп від НФ дістав телефон і показав йому листування з адвокатом Віктором Смалієм. Через деякий час Геращенко з Мосійчуком відійшли під балкон і трохи поштовхалися.

За наявною у LB.ua інформацією, Смалій є адвокатом Віти Заверухи, яка звинувачується у причетності до банди, що вбила двох міліціонерів у Києві, однак його досі не пускають до неї. Її дії кваліфіковані за ст. 27, ст. 348 КК України (посягання на життя співробітника правоохоронного органу).

"6 травня суд обрав їй запобіжний захід - утримання під вартою, відповідно її мали перевести в СІЗО №13. Але там мені вчора, а її родичам сьогодні заявили, що Віту туди не переводили. Неофіційно мені сказали, що це пов'язано з тим, що у дівчини - легкі тілесні ушкодження", - заявив Смалій у коментарі LB.ua.

"Слідчі проводять з моєю підзахисною слідчі дії, хоча я також маю бути присутнім при них. Крім того, мені навіть не сказали прізвище слідчого, який займається цією справою... Я подаватиму заяви в міліцію про кримінальні правопорушення у зв'язку з недопуском мене до моєї підзахисної", - додав він.

Фото: roadcontrol.org.ua

Фото: roadcontrol.org.ua

Зараз Смалій перебуває у Косогірному провулку, 11, де розташований ізолятор тимчасового утримання. Туди ж під'їхали депутати Ради Ігор Мосійчук та Дмитро Лінько.

Оновлення 17:01. Представник омбудсмена Михайло Чаплига в коментарі LB.ua повідомив, що група уповноваженого з прав людини відкрила провадження у зв'язку з процесуальними порушеннями при обранні запобіжного заходу чотирьом підозрюваним в пограбуванні АЗС і вбивстві двох міліціонерів у Києві.

"По-перше (про затримання підозрюваних - ред.), не було повідомлено Центр з надання безоплатної правової допомоги. За законом потрібно негайно повідомити про це, а повідомлення надійшло тільки через 4 години 45 хвилин після затримання. По-друге, в протоколах затримання не вказано фактичного затримання неповнолітніх. Крім цього, не були повідомлені (про затримання - ред.) батьки і органи опіки та піклування. По-третє, не відразу була надана медична допомога", - заявив він.

Слід зазначити, що коли з ними розмовляли наші "монітори", всі підозрювані заявляли, що при обранні запобіжного заходу до них застосовувався фізичний вплив. Але про це було інформовано слідчого суддю, а тепер слідчий суддя має ініціювати розслідування цього факту", - додав Чаплига.

За словами представника омбудсмена, моніторингова група провела огляд затриманих.

"В одного із затриманих було виявлено тілесні ушкодження. Щось з ребром... Тому наші "монітори" рекомендували ІТТ забезпечити томографію грудної клітки", - сказав він. За його словами, група омбудсмена продовжує моніторити ситуацію із затриманими неповнолітніми.

Оновлення 18:15. Як повідомляє кореспондент LB.ua з-під СІЗО, на КПП пройшли міліціонери в повному обмундируванні і балаклавах. Поруч з ізолятором стоїть ще один автобус з правоохоронцями. Разом з тим адвоката Смалія пустили до Заверухи.

Оновлення 20:14 До журналістів вийшов Мосійчук і повідомив, що Заверуху утримують у цій будівлі, але не в СІЗО, як наказав суд, а в ізоляторі тимчасового утримання. Журналісти чекають виходу Смалія, якого пустили до його підзахисної.

Нагадаємо, що 6 травня Заверуху заарештували з альтернативою у вигляді застави у розмірі 3,654 млн гривень. Разом із Заверухою у справі про вбивство міліціонерів проходять Євген Кошелюк, Андрій Романюк та Микола Монішенко. Ще один - Вадим Пінус - загинув при затриманні. Пораненого Пінуса спільники кинули в машині, тікаючи від міліціонерів. Він помер по дорозі в лікарню. Напередодні, 7 травня, Геращенко оприлюднив у фейсбуці великий пост, доводячи, що затримані - не патріоти із загостреним почуттям справедливості, які мстять "Беркуту" (убиті міліціонери в минулому були "беркутівцями"), а розбійники і вбивці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram