ГоловнаПолітика

Туск розповів, чому більшість лідерів ЄС не поїде на парад до Путіна

Європейські президенти замислилися про те, яку перемогу в майбутньому має на увазі організатор цього параду, повідомив Туск

Туск розповів, чому більшість лідерів ЄС не поїде на парад до Путіна
Фото: EPA/UPG

Більшість європейських лідерів не наважилася поїхати на парад Перемоги до Москви 9 травня, оскільки розуміють, яку перемогу Росія може святкувати наступною.

Таку думку висловив президент Європейської ради Дональд Туск під час політичної дискусії в рамках святкування 70-річчя Другої світової війни завершення в Гданську, повідомляє Укрінформ.

“Я глибоко вірю, що Європа по-іншому, ніж в 1939 році, може проявити відповідальність, що європейці можуть відчути відповідальність за весь континент, а не лише свою країну. Я переконаний, що європейці мають уявляти наслідки своїх дій. Тому, між іншим, так багато з нас не наважилося на участь в параді Перемоги (у Москві. – Ред.). Ми включили уяву і почали думати: яку перемогу в майбутньому має на думці організатор цього параду”, - заявив Туск.

Він підкреслив, що сьогодні зло знову стало реальністю, про що, за його словами, найкраще знає Президент України Петро Порошенко. Туск додав, що про це також добре знають і в Брюсселі, де все частіше використовують слова: війна, криза, кров, смерть.

“Знаємо, що немає однозначних рішень в історії, знаємо, що, на жаль і на щастя, однозначно не виграє ані зло, ані добро. Але ми повинні бути добре підготовленими до подій, які ми не можемо передбачити”, - підкреслив президент Європейської ради.

Він резюмував, що у контексті загроз, які зараз є на континенті, Європа може бути відповідальною і сильною.

Раніше Президент України Петро Порошенко закликав світових лідерів не брати участь у "московському параді армії агресора проти України "і подякував тим президентам, які відмовилися від участі в заході.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram