ГоловнаПолітика

Порошенко оголосив курс на деолігархізацію в енергетиці

Президент радить Ахметову, Фірташу і Коломойському не чинити опору

Порошенко оголосив курс на деолігархізацію в енергетиці
Фото: facebook.com/president.gov.ua

Президент Петро Порошенко на засіданні РНБО підкреслив важливість демонополізації, диверсифікації та деолігархізації енергетичного ринку як необхідних принципів гарантування його безпеки.

Як повідомляє прес-служба Президента, він зазначив, що в паливно-енергетичному комплексі починають діяти європейські правила. Президент поінформував про підписання днями Закону "Про ринок газу", розробленого спільно з Європейським енергетичним співтовариством. Президент зазначив: "Гарантую, що ніхто більше не потрапить до рейтингу "Форбс", знімаючи вершки з використання можливостей державних монополій, з традиційно корупційного середовища в газовому секторі. Держава ні для кого не буде більше дійною коровою. Дикий капіталізм в цій галузі з прийняттям цього Закону, відповідних нормативних актів повинен закінчитися. Хочу, щоб це почули скрізь: і в Києві, і у Відні". "Саме в цьому напрямку слід розглядати і арешт 500 мільйонів кубів газу, який Генеральна прокуратура спільно з Міністерством внутрішніх справ здійснила в компанії Osthem", - сказав Порошенко.

За словами Президента, це не вибіркове ставлення. Раніше Верховна Рада прийняла закон "про 50+1 акцію", який дозволяє державі повернути під своє управління найбільшого монополіста в цій сфері компанію "Укрнафта". "Сподіваюся, сьогодні ми приймемо рішення, які повернуть здоровий глузд, елементарний порядок і економічну конкуренцію на ринок електроенергії і тісно пов'язану з ним шахтарську галузь, яка потребує чіткого прозорого механізму ціноутворення на вугілля", - підкреслив він.

За словами Президента, монополіям в електроенергетиці, так само, як і іншим монополіям, буде покладено край. "А то вже "лампочку Ілліча" хоч бери і перейменовуй - настільки глибоко там все було приватизовано і сконцентровано", - зазначив Порошенко.

"Політика деолігархізації та демонополізації повністю відповідає національним інтересам у сфері безпеки, і я впевнений в тому, що ні я, як Президент, ні Уряд, ні Верховна Рада від цього курсу не відмовляться, хто б і що б не намагався Україну і мене, як Президента, шантажувати, - ні так званими шахтарським батальйонами, дві третини з яких становили "тітушки", ні так званими приватними арміями, ні інформаційними диверсіями, які сьогодні намагаються запускати проти мене і проти України. Стояв, стою і буду стояти на сторожі національних інтересів. Невдоволення "потерпілих" я розумію, але не раджу чинити опір. Державі слід віддати державне, а бізнес робити за рахунок власних приватних ресурсів і не включати ні кредитні борги, ні витрати на приватні армії, ні витрати інші, які не мають відношення до собівартості, у вартість тонни нафти, кубометра газу, вартість кіловат-години", - заявив Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram