ГоловнаПолітика

У Криму імітують святкування Хидирлезу, - Чубаров

На "святкове дійство" насильно зігнали близько 5-6 тис. осіб

У Криму імітують святкування Хидирлезу, - Чубаров
Фото: ipress.ua

Кримська "влада" насильно зганяє людей на урочисті заходи з нагоди національного свята кримських татар - Хидирлезу.

Про це написав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Фейсбуку.

Чубаров нагадав, що в травні 2013 року рада міністрів Криму заборонила участь у Хидирлезі держслужбовцям і творчим колективам.

"Виходили з того, що, мовляв, настільки масове гуляння кримських татар втягує іншу частину суспільства, які не вміють самоорганізовуватися (читай, росіян), в зневіру і пригнічений стан. Тоді на Всекримському Хидирлезі близько 40 тис. кримських татар та їхніх сусідів... Сьогодні ж окупаційна влада Криму, навпаки, мобілізувала всі держустанови, підприємства, колективи, розписала їм обов'язкові квоти участі. Мета - імітувати свято на тлі загального бойкоту кримськими татарами організованого окупантами дійства", - написав голова Меджлісу.

За даними Чубарова, на організоване "святкове дійство" вдалося зібрати близько 5-6 тис. осіб".

"Окупаційна влада зобов'язала всі районні та міські адміністрації Криму і керівників державних установ забезпечити вказану їм "оргкомітетом" кількість "учасників". При цьому, на кримськотатарських підприємців чинився особливий тиск з метою примусу їх до організації виїзної торгівлі на місці проведення Хидирлезу", - зазначив Чубаров.

Він також повідомив, що при оформленні основної сцени повністю вилучили кримськотатарську національну символіку.

"По суті, бліда калька торішніх святкувань, повністю позбавлене кримськотатарського національного духу... Зате дуже багато "совка", у тому числі імпортного, узбецького", - додав він.

Нагадаємо, в 2014 році проведення свята "Хидирлез", було скасовано через заборону на в'їзд до Криму екс-голові Меджлісу Мустафі Джемілєву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram