ГоловнаПолітика

Європарламент ухвалив резолюцію щодо Савченко

ЄС закликав Росію звільнити всіх незаконно утримуваних українців

Європарламент ухвалив резолюцію щодо Савченко
Фото: EPA/UPG

Європейський парламент ухвалив резолюцію з вимогою звільнити українську льотчицю, депутата Верховної Ради Надію Савченко, яку утримують у московському СІЗО.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Європарламент закликає до негайного і безумовного звільнення Надії Савченко; засуджує Російську Федерацію за незаконне викрадення, утримання у в'язниці практично протягом року", - йдеться в документі.

Депутати закликали Російську Федерацію виконувати свої міжнародні зобов'язання в рамках мінських угод, зазначивши, що Москва не має законних підстав робити якісь дії щодо української льотчиці.

"Європарламент вважає, що затримання Савченко порушує Женевську конвенцію, і нагадує владі Росії про важкий стан здоров'я льотчиці. На думку депутатів, Москва повинна дозволити здійснити її медичний огляд незалежними міжнародними лікарями", - йдеться в резолюції.

У документі також міститься заклик звільнити й інших українських громадян, зокрема режисера Олега Сенцова і сина екс-голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсера.

Європарламентарі закликали президента Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Ангелу Меркель порушити питання звільнення Савченка на найближчій зустрічі Тристоронньої контактної групи, а Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки - уважно стежити за ситуацією.

Нагадаємо, 23 квітня Комітет палати представників США ухвалив резолюцію щодо Савченко. Ця резолюція закликає уряд США, європейських союзників і міжнародну спільноту активно підтримувати зусилля зі звільнення Надії Савченко та інших осіб, які незаконно утримуються в РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram