ГоловнаПолітика

Гройсман підписав закон про декомунізацію

Пакет законів відправлено на підпис Порошенкові

Гройсман підписав закон про декомунізацію
Фото: Макс Требухов

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман підписав закон про заборону пропаганди комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів, а також їхньої символіки в Україні.

Про це йдеться на сторінці відповідного законопроекту №2558 на сайті парламенту.

"Останній етап проходження: законопроект відправлено на підпис Президентові", - йдеться в документі.

Відповідно до закону, пропаганда тоталітарного режиму або його символіки є підставою для відмови в реєстрації або припинення діяльності юридичної особи, політичної партії, іншого об'єднання громадян, а також друкованого ЗМІ.

Також у зв'язку з прийняттям цього закону потрібно перейменувати області, райони, населені пункти, назви яких включають у себе символіку комуністичного тоталітарного режиму, демонтувати пам'ятники та пам'ятні знаки, присвячені подіям або причетним до організації Голодомору і політичних репресій особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії.

23 квітня Рада внесла поправки в закон про декомунізацію, згідно з якими заборона на використання комуністичної символіки не поширюється на документи органів влади та місцевого самоврядування, видані до 1991 року, на оригінали бойових знамен, державні нагороди та надмогильні споруди.

Нагадаємо, 9 квітня Рада прийняла в цілому законопроект №2558, яким засуджено діяльність тоталітарних режимів. Цей проект став четвертим із пакету декомунізації. Також депутати вирішили розсекретити архіви КДБ, визнали УНР, ЗУНР, УПА і ОУН борцями за незалежність і замінили термін "Велика Вітчизняна війна" на "Друга світова війна" в законі про День перемоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram