ГоловнаСуспільствоВійна

Країни НАТО готові виділити 700 тис. євро на реабілітацію бійців АТО, - нардеп

4 країни-учасниці Альянсу вже погодилися надати фінансову допомогу Україні для відновлення бійців після війни

Країни НАТО готові виділити 700 тис. євро на реабілітацію бійців АТО, - нардеп
Круглый стол
Фото: LB.ua

Чотири країни-члени НАТО вже готові надати Україні допомогу в обсязі близько 700 тис. євро на реабілітацію бійців АТО. Про це заявила сьогодні заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко на круглому столі "Держава і бійці АТО: подолати корупцію, забезпечити захист", який пройшов в Українському Кризовому медіа-центрі в Києві.

"Представники НАТО повідомили мені, що з липня минулого року наш Кабмін не міг підписати стандартну ринкову угоду про співпрацю", - сказала Сисоєнко.

У зв'язку з тим, що тільки сьогодні, 27 квітня, підписано угоду про підтримку з НАТО, то, за словами депутата, на початку травня її ратифікують у парламенті, і почне працювати один з трастових фондів. Наприклад, 4 країни вже підтвердили готовність виділити для України 700 тис. євро на реабілітацію бійців.

"За інформацією, яка у мене є від представників НАТО в Україні, розпорядником грошей буде держава Болгарія. Вони будуть орієнтуватися за потребами, які виникають в Україні, і виділяти гроші на проекти", - сказала народний депутат.

За її словами, коли завершиться процес легалізації взаємин Україна-НАТО, ратифікований документ (меморандум) дасть можливість іншим країнам долучатися фінансово до цієї допомоги.

Сисоєнко також розповіла про свою роботу в цьому напрямку.

"При комітеті охорони здоров'я у Верховній Раді створено робочу групу з питань реабілітації учасників АТО. Зокрема, багато уваги ми приділяємо психологічній реабілітації бійців і їхніх родин. Нашою метою є написання закону про реабілітацію і створення стандартів психологічної допомоги, однакових для всієї України", - сказала Сисоєнко.

Під час роботи групи депутат ініціювала створення Координаційного центру допомоги учасникам АТО, при якому діють безкоштовні телефонні лінії, на них можуть телефонувати бійці зі своїми проблемами. Зокрема, Сисоєнко подякувала волонтерам "Юридичної сотні", які допомагають вирішувати юридичні питання військових.

Вона розповіла, що Координаційний центр розпочав реалізацію проекту з навчання фахівців: психологів, терапевтів - для роботи з учасниками бойових дій.

"Ми знайшли людей з досвідом з Ізраїлю, Америки, які знають, як побудовано реабілітацію в їхніх країнах, і вони навчатимуть людей. Ми впевнені, що вдасться поширити це на всю країну", - сказала народний депутат.

Її комітет веде переговори з посольством Ізраїлю, і вже в травні в Україну приїдуть фахівці з цієї країни для обміну досвідом.

"Ми домовилися з послом, що кількість приїздів фахівців залежатиме від кількості груп, які буде можна збирати. Для початку вони пришлють кілька фахівців. Вони поки що визначаються, хто будуть ці фахівці (психологи чи психотерапевти)", - сказала Сисоєнко. За її словами, навчання кожної групи українських фахівців триватиме 4-5 днів.

В Україні Сисоєнко і її колеги по Координаційному центру вже відібрали 20 фахівців, які зможуть проводити навчання.

"В основному, це психологи, у яких є досвід роботи і навчання за кордоном. Зокрема в Ізраїлі, де на державному рівні побудована ця реабілітація. Учасника бойових дій підтримують уже з моменту потрапляння додому, коли він починає жити як цивільна особа", - зазначила нардеп.

Вона також зазначила, що необхідно провести повну інвентаризацію санаторіїв і профілакторіїв по всій країні, щоб розуміти, які з них здатні прийняти бійців АТО на реабілітацію на належному рівні.

Сисоєнко запросила до співпраці всіх волонтерів та організації, які мають своє бачення того, як потрібно організувати реабілітацію учасників війни.

Нагадаємо, сьогодні в Українському кризовому медіа-центрі фонд "Відкритий діалог" презентував брошуру на допомогу учасникам бойових дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram