ГоловнаПолітика

Повноваження щодо декомунізації необхідно децентралізувати, - нардеп

Закон має виховувати молоде покоління у дусі демократії

Повноваження щодо декомунізації необхідно децентралізувати, - нардеп
Фото: Макс Левин

Україна запізнилася з прийняттям закону про заборону пропаганди комуністичної та націонал-соціалістичної символіки щонайменше на 20 років, тому що відразу після здобуття країною незалежності слід було готувати нове покоління українців для життя в державі, вільній від радянських ідеологічних штампів, заявляє Олександр Дубовой, політик і народний депутат Верховної Ради України VI-VII скликань.

На його переконання, нинішній закон, насамперед, має бути спрямований на виховання молодого покоління українців у дусі демократії, політичної незаангажованості та свободи у виборі своїх політичних поглядів. При цьому Олександр Дубовий вважає, що закон має бути толерантним до почуттів ветеранів ВВВ і пенсіонерів, які виросли в умовах тоталітарного ідеологічного тиску і пов'язують більшу частину свого життя з Радянським Союзом. "Цей закон не повинен зачіпати почуття цих людей, адже в такому разі він викличе у них здивування щодо системи його реалізації в державі", - сказав Олександр Дубовий.

При цьому він зазначив, що закладені у цьому законі норми ліквідації пам'ятників тоталітаризму і комунізму мають бути віднесені на розгляд місцевих громад, які б самостійно визначали, чи має певний пам'ятник або пам'ятний знак перебувати в місті, селищі, селі.

Як повідомлялося раніше, згідно із законом, пропаганда комуністичного і/або нацистського тоталітарних режимів і їх символіки визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв тоталітарного комуністичного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму і забороняється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram