ГоловнаПолітика

Ігнатенко найбільше зацікавлена в об'єктивному розслідуванні справи про лист Мін'юсту, - адвокати

Юристи нагадали про презумпцію невинуватості в Україні

Колишня заступник начальника ГУ Фіскальної служби в Києві Ганна Ігнатенко найбільше зацікавлена у проведенні об'єктивного розслідування справи про можливу підробку невідомими отриманого нею листа Мін'юсту. Про це йдеться в повідомленні адвокатського об'єднання AVERLEX, яке стало захисником Ігнатенко у цій справі.

"Зараз саме пані Ігнатенко є найбільш зацікавленою в оперативному проведенні повного і всебічного розслідування, підтвердження та (або) спростування тверджень представників Міністерства юстиції України про факт підробки наданого Міністерством документа, а в разі його підробки - встановлення винних осіб, причетних до скоєння незаконних дій", - йдеться в повідомленні. За словами адвокатів, "тільки так громадянин, який вирішив надіслати в державний орган письмове звернення, може "захиститися" від ризику бути надалі безпідставно звинуваченим у самостійному виготовленні і "видачі" на свою користь відповіді на таке звернення".

У AVERLEX повідомили, що на початку лютого Ігнатенко як фізична особа надіслала звернення до Міністерства юстиції України в порядку закону України "Про звернення громадян" з метою отримання інформації (роз'яснення) щодо порядку застосування окремих положень закону України "Про очищення влади".

За результатами розгляду звернення вона отримала лист Міністерства юстиції №І-2687 від 13.02.2015 за підписом першого заступника міністра Наталії Севостьянової. Він містив усі необхідні реквізити міністерства, що не давало підстав для сумніву в достовірності отриманої відповіді.

Надалі з публічних виступів офіційних представників Міністерства юстиції України (міністра юстиції України Павла Петренка, першого заступника Міністра юстиції України Наталії Севостьянової на брифінгу 16 березня 2015 року) Ігнатенко дізналася, що за результатами проведеної в міністерстві внутрішньої перевірки відповідь, яку вона отримала, нібито є підробленою. При цьому зазначені особи прямо вказували на причетність Ігнатенко до здійснення підробки документа, порушуючи тим самим принцип презумпції невинуватості, зазначили адвокати.

Щоб з'ясувати зазначені обставини, Ігнатенко звернулася до адвокатів AVERLEX з метою отримання правової допомоги щодо захисту честі і гідності і надала їм оригінал отриманого листа для проведення необхідних досліджень.

За ініціативою адвокатів Науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України було проведено експертне дослідження почерку, за результатами якого встановлено, що рукописні записи на аркуші №І-2687 від 13.02.2015 виконані не Ігнатенко. Науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України проведено експертне технічне дослідження бланка, на якому виконано лист. Згідно з висновком експерта, зображення малого державного герба України на документі нанесено плоским способом друку (тобто друкарським способом).

Усі зазначені документи було долучено до матеріалів кримінального провадження для їх подальшого використання при проведенні розслідування.

Для остаточної визначеності експертами виконавця підпису й приналежності бланка до офіційних бланків, якими користується Міністерство юстиції України, адвокати звернулися до Мін'юсту з проханням надати необхідні зразки підписів і документів. У наданні зазначених відомостей і документів адвокатам було відмовлено.

Уже після початку розслідування під час обшуку, який проводився Головним слідчим управлінням МВС України за місцем реєстрації Ігнатенко, остання добровільно надала слідчим повну інформацію про те, що оригінал документа - лист Міністерства юстиції України №І-2687 від 13.02.2015 за підписом першого заступника міністра Наталії Севостьянової - передано нею адвокатам для подальшого використання, будь-яких інших документів, пов'язаних з видачею міністерством зазначеного листа, у неї нема і взагалі в неї як заявника не може бути.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram