ГоловнаПолітика

Рада має намір полегшити легальний видобуток бурштину

Держава віддала перспективну галузь у руки криміналітету.

Рада має намір полегшити легальний видобуток бурштину

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про видобування та реалізацію бурштину", який повинен полегшити легальний видобуток викопного мінералу.

За проект закону проголосували 234 нардепи. Він спрямований на вдосконалення правового регулювання відносин у сфері видобутку та реалізації бурштину.

Документ запроваджує спрощену процедуру отримання дозволу на видобуток бурштину для первинного надрокористувача. Старателі централізовано зможуть отримати дозвіл на видобуток бурштину, ділянку для роботи, а також можливість реалізувати мінерал на бурштиновій біржі.

Корупційним ризиком законопроекту під час обговорення називали те, що контроль за видобутком покладають на самого первинного надрокористувача, а функції контролю з боку держави не виписано.

Нагадаємо, бурштин в Україні видобувають у Рівненській і Житомирській областях. Якщо в Рівненській його видобуває переважно держава, то в Житомирській області бурштин доводиться видобувати незаконно - за чинним законодавством, мінерал потрібно видобувати промисловим методом, а в Житомирській області так працювати невигідно через особливості залягання.

Нелегальний видобуток бурштину контролює криміналітет, а держава не отримує ні податків, ні прибутку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram