ГоловнаПолітика

Кримський суд заарештував оператора телеканалу ATR

Окупаційна влада далі заарештовує кримських татар

Кримський суд заарештував оператора телеканалу ATR
Фото: 15minut.org

Київський районний суд Сімферополя в середу заарештував на 2 місяці оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва. Його підозрюють в організації та участі в масових заворушеннях під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року.

Як повідомив адвокат Джеміль Темишев "Центру журналістських розслідувань", суд вирішив, що Небієв може сховатися і чинити тиск на свідків. "Слідство впевнене, що Небієв брав участь у мітингу 26 лютого як активний учасник, нібито у них є відеодокази", - додав він.

Небієва затримали ввечері 20 квітня.

Нагадаємо, "справа 26 лютого" пов'язана з подіями річної давнини, коли під кримським парламентом відбувся масштабний мітинг противників і прихильників відділення Криму від України. Серед перших були кримські татари, представники Меджлісу і проукраїнські активісти, їм протистояли проросійські активісти, яких організували лідери "Русского единства" на чолі з Сергієм Аксьоновим.

Майже через рік, 26 січня 2015 року, співробітники Слідчого комітету РФ та Центру протидії екстремізму провели обшук на телеканалі ATR. У результаті було вилучено записи подій 26 лютого 2014 року перед Верховною Радою Криму, після чого почалися арешти татар. 29 січня першим у справі про заворушення було затримано заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза. Київський районний суд Сімферополя залишив його під вартою до 19 травня 2015 року.

Пізніше, 7 лютого, за аналогічним звинуваченням було затримано, а 8 лютого і заарештовано Іскендера Кантемирова. Третім став Ескендер Емірвалієв, його затримали ще 18 лютого, але стало відомо про це лише через місяць.

11 березня було затримано, а 13 березня заарештовано на два місяці Талята Юнусова. 17 квітня на два місяці було заарештовано кримського татарина Алі Асанова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram