ГоловнаПолітика

Росія брала безпосередню участь у справі Гонгадзе, - експерт

За допомогою Мельниченка в АП зайшов Віктор Медведчук, зазначив він

Росія брала безпосередню участь у справі Гонгадзе, - експерт
Фото: Макс Левин

Політичний експерт Анатолій Луценко вважає, що в сьогоднішніх умовах знайти істину у питанні вбивства журналіста Георгія Гонгадзе практично неможливо.

"З 1998 року я працював в Адміністрації Леоніда Кучми. Я також особисто був знайомий із Георгієм. Зараз знайти правду у вбивстві Гонгадзе достатньо важко, тому що справа неодноразово закривалася, а через деякий час відновлювалася. Вбивство журналіста у чомусь політизоване, плюс до нього причетні розвідувальні служби. Зараз важко зрозуміти, де істина і хто конкретно виступив у ролі замовника", - зазначає Луценко, повідомляє "112".

Політолог вважає, що пошуки істини у справі Гонгадзе надзвичайно ускладнені тим фактом, що багатьох безпосередніх учасників процесу, а також керівників правоохоронних органів того часу сьогодні немає в живих.

"З виконавцями у деякій мірі ситуація зрозуміла. Окремих людей, які щось знали або могли бути якось пов'язані з убивством Гонгадзе, вже немає в живих (як серед виконавців, так і серед координаторів)", - нагадав експерт.

Анатолій Луценко вважає, що суттєво пролити світло на історію з убивством Георгія Гонгадзе міг колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко, проте він покінчив життя самогубством або був убитий.

Експерт також вважає за необхідне, щоби правоохоронні органи провели всебічне розслідування діяльності Миколи Мельниченка. На думку експерта, це може допомогти відповісти на багато питань у справі Гонгадзе.

"Правоохоронні органи досі всерйоз не взялися за майора Мельниченка. Ймовірно тому, що його діяльність патронували російські спецслужби. До того ж вони за часів президентства Януковича, очевидно, управляли СБУ і контррозвідкою. Хто ж тоді заарештував би Мельниченка?" - задається питанням Луценко.

Політичний експерт вважає також, що Росія брала безпосередню участь у справі Гонгадзе.

Луценко нагадав: "Під час президентства Кучми проводилася НАТОвська прозахідна політика, зокрема, Володимиром Горбуліним, і, думаю, якби не вбивство Гонгадзе, то Україна давно б стала країною-членом НАТО. Леонід Кучма, як президент, мав достатньо важелів впливу на парламент, і саме екс-президент серйозно вплинув на ухвалення Закону "Про Раду національної безпеки і оборони України", в якому чітко сказано, що серед наших пріоритетів - євроатлантична інтеграція".

Політолог зазначив, що одним із результатів "касетного скандалу" стала поява Віктора Медведчука на посаді глави Адміністрації президента: "Після "касетного скандалу" і всіх негативних наслідків відбувся певний розворот у бік РФ, особливо в останній рік президентства Кучми. Леонід Данилович, напевно, розумів, що на чолі його Адміністрації перебував агент впливу".

Луценко заявляє, що вбивство Гонгадзе було організованою спецоперацією, активну участь у якій брали зовнішні сили.

"Вбивство Гонгадзе було організованим. Допускаю, що в українських спецслужб не було можливості або готовності протистояти цій серйозній операції ззовні. Цілком можливо, що вбивство було зроблено під "плівки", бо вони якраз і стали одним із інструментів реалізації всього ланцюжка операції. Не виключено, що вбивство скоїли вже після отримання "плівок", - вважає експерт.

Нагадаємо, що сьогодні в Апеляційному суді Києва розглядається апеляція на вирок Олексію Пукачу, засудженому за вбивство Георгія Гонгадзе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram