ГоловнаПолітика

СБУ вважає нову УПА фейком

Спецслужба нічого не знає про існування організації

СБУ вважає нову УПА фейком
Фото: job-sbu.org

У СБУ немає даних, що організація, яка взяла на себе відповідальність за вбивство Олеся Бузини і Олега Калашнікова, існує насправді.

"Щодо "УПА". Гучна назва, але це абсолютно фейкова організація і люди. Звичайно, її немає. У нас не зареєстровано такої організації. Але в нас є оригінал цього листа, ми провели експертизу тексту, і за результатами експертизи досвідчені експерти дійшли висновку, що немає там українства, якщо говорити про правий радикалізм", - заявив начальник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк в ефірі "5 каналу".

Нагадаємо, 17 квітня політолог Володимир Фесенко оприлюднив електронний лист від якоїсь "Української Повстанської Армії", в якій та бере на себе відповідальність за смерті Михайла Чечетова, Олександра Пеклушенка, Станіслава Мельника, Калашнікова і Бузини та інших регіоналів. Як доказ у листі наводилася інформація, що нібито Калашніков відстрілювався з пістолета.

Після цього радник голови МВС Антон Геращенко заявив, що Калашніков не встиг жодного разу вистрілити зі свого пістолета.

СБУ провела експертизу листа, який отримав Фесенко, і повідомила, що повідомлення було відправлено за допомогою сервісу разових поштових адрес, який знаходиться на хостингу в компанії, розташованої на території ФРН. При пересиланні листа використовувався анонімізатор, ймовірно TOR, з транзитними IP-адресами у Великобританії і США. Тобто відправник вжив максимальних заходів, щоб виключити його ідентифікацію.

Лінгвістична експертиза СБУ також встановила, що текст листа складено з використанням "русизмів" особою або особами, які, очевидно, не є носіями української мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram