ГоловнаПолітика

У російській опозиції назвали три варіанти повернення Криму

Ілля Яшин виступає за мирний і компромісний діалог України і Росії.

У російській опозиції назвали три варіанти повернення Криму
Архив
Фото: Макс Левин

Російський опозиціонер Ілля Яшин вважає, що коли Володимир Путін піде з посади президента Росії, безсумнівно, постане "питання Криму". Про це він заявив сьогодні в Києві, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Після відходу Путіна, безсумнівно, постане питання Криму. Ця проблема аж ніяк не проста, тому що громадська думка в Криму зовсім не однозначна", - заявив Яшин.

"Я не маю певності, що механічне повернення у status quo не створить нових проблем. Якби таке повернення Криму не загрожувало б новими проблемами, то питання треба було б вирішувати саме так", - сказав Яшин, додавши, що виступає за мирний і компромісний діалог.

Російський опозиціонер назвав три варіанти повернення Криму: "Перший варіант - повернення Криму до складу України з гарантією прав російськомовного населення, з широкою автономією. Другий - збереження Криму в складі Росії з певною економічною компенсацією Україні. Але щоб це рішення схвалила українська сторона. Третій - формування в Криму певного державного утворення, на який поширювався б і суверенітет Росії, і України".

Водночас він зазначив, що не може собі уявити, як реалізувати третій варіант. "Але компромісу можна досягнути тільки на підставі взаємної поваги і за наявності бажання вийти із цієї кризи з мінімальними втратами для обох сторін", - додав Яшин.

Нагадаємо, Ілля Яшин прибув до Києва 8 квітня в рамках підготовки доповіді про Україну "Путін. Війна" Бориса Нємцова. Він провів зустрічі з депутатами Борисом Тарасюком, Остапом Семераком і Дмитром Тимчуком, першим віце-спікером парламенту України Андрієм Парубієм.

Прихильники Нємцова планують роздавати доповідь росіянам на вулицях. За словами Яшина, доповідь оформлять як журнал. Сьогодні вони формують команду волонтерів і перевіряють інформацію, яка увійде в доповідь. Власне, для цього він приїхав до Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram