ГоловнаПолітика
Спецтема
Россия

Ілля Яшин: Путін хоче статусу арабського шейха

Ілля Яшин прибув в Україну в рамках підготовки доповіді Нємцова.

Ілля Яшин: Путін хоче статусу арабського шейха
Архив
Фото: Макс Левин

Президент Росії Володимир Путін домагається, щоб на Заході було ставлення до нього, як до арабського шейха.

Про це заявив російський опозиціонер Ілля Яшин під час зібрання з представниками українських громадських і політичних організацій у Києві, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Немає сумнівів, що Путін розглядає зону пострадянського простору як зону свого впливу. Немає сумнівів, що Путін є прихильником теорії змови. І будь-які спроби самовизначення пострадянських республік Путін сприймає як особисту образу і якусь закулісну гру з боку Америки, Європи, щоб позбавити його влади. І Путін зробить усе й до останнього боротиметься, щоб зберегти свою владу", - заявив він.

"Мені здається, що Путін домагається своєю активністю, щоб до нього на Заході було ставлення, як до арабського шейха. Американці та європейці ж мають справу з арабами із Саудівської Аравії і не вимагають від них дотримання прав і свобод людини. І Путін не розуміє, чому до нього інший підхід. Чому арабам можна порушувати права людини, можна нескінченно сидіти при владі, а йому - Путіну - не можна? Путін домагається, щоб до нього ставилися так само. У цьому він вбачає повагу до себе. Він вважає, що світ не має права вимагати політичних реформ усередині нашої країни. Йому наплювати на міжнародні зобов'язання", - зазначив Яшин.

Російський опозиціонер вважає, що Путін "не створює державну імперію, він не державний будівельник, Путін - державний авантюрист".

"Путін не хоче приєднувати частину України, йому досить Криму. Він не хоче приєднувати Донбас, він хоче створити на Донбасі важіль тиску на Київ, щоб нав'язувати свою волю. Путін не готовий нести соціальні витрати, пов'язані з приєднанням нових територій. Він не хоче відновлювати Радянський Союз у колишніх масштабах, колишніх територіальних межах. Путін - справжнісінький авантюрист, який для вирішення своїх внутрішніх проблем, пов'язаних з падінням рейтингу у 2011-2012 роках, втягнув країну в оцю криваву авантюру", - сказав Яшин.

Як відомо, Ілля Яшин прибув до Києва 8 квітня в рамках підготовки доповіді про Україну "Путін. Війна" Бориса Нємцова. Він провів зустрічі з депутатами Борисом Тарасюком, Остапом Семераком і Дмитром Тимчуком, першим віце-спікером парламенту України Андрієм Парубієм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram