ГоловнаПолітика

Чорнобильська АЕС почала процедуру зняття з експлуатації

Першим етапом стане "остаточне закриття та консервація"

Чорнобильська АЕС почала процедуру зняття з експлуатації
Фото: moygorod.sumy.ua

Чорнобильська атомна електростанція (ЧАЕС) завершує діяльність із припинення експлуатації та офіційно переходить до етапу зняття з експлуатації.

Про це повідомляється на офіційному сайті підприємства.

"Державна інспекція ядерного регулювання України видала окремий дозвіл на реалізацію робіт відповідно до Програми етапу остаточного закриття і консервації (ОЗіК). Це означає, що Чорнобильська АЕС завершує діяльність з припинення експлуатації та офіційно переходить до етапу зняття з експлуатації", - йдеться у повідомленні.

Першим етапом зняття з експлуатації є етап "Остаточного закриття та консервації", на реалізацію якого знадобиться 10 років.

На етапі остаточного закриття і консервації, який триватиме до 2028 року, діяльність здебільшого стосуватиметься реакторів, контурів багаторазової примусової циркуляції і суміжного обладнання блоків 1, 2 і 3 ЧАЕС. Колишні енергоблоки планується перевести в якісно новий стан, який характеризується вищим рівнем безпеки з мінімальним споживанням ресурсів у режимі тривалого зберігання.

"Радіаційний вплив на навколишнє середовище у разі аварій у процесі виконання робіт не перевищить радіаційно-гігієнічних регламентів, встановлених НРБУ-97 для критичних подій", - підкреслюється у повідомленні.

Нагадаємо, у лютому Кабінет Міністрів затвердив план заходів з підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему на 2015 рік вартістю 709 млн 688,2 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram