ГоловнаПолітика

Фігурант справи Сенцова подав на Росію до ЄСПЛ

Олександр Кольченко спробує повернути українське громадянство через Страсбург

Фігурант справи Сенцова подав на Росію до ЄСПЛ
Фото: Сергей Нужненко

Кримський активіст Олександр Кольченко, один із фігурантів справи Олега Сенцова, подав позов до Європейського суду з прав людини у зв'язку з примусовим наданням російського громадянства.

Про це "Ведомостям" розповіла його адвокат Світлана Сидоркіна.

Кольченко посилається на статтю 8 Європейської конвенції про права людини, яка гарантує право на повагу до приватного і сімейного життя. ЄСПЛ не раз підтверджував, що право отримувати або зберігати певне громадянство включено до гарантованих конвенцією, йдеться у скарзі.

У зв'язку з тим, що Кольченкові присвоїли російського громадянство, влада цієї країни змогла депортувати його до Москви без дотримання формальних процедур видачі.

У січні цього року Київський районний суд Сімферополя відмовився визнати Кольченка громадянином України. 

На думку суду, заявник не підтвердив факту відмови від російського громадянства, яке автоматично отримали всі жителі Криму після незаконної анексії півострова Росією.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе каже, що його підзахисний теж став росіянином проти своєї волі і також поскаржився на свій арешт у ЄСПЛ.

Нагадаємо, що, за версією російського слідства, Кольченко входив у кримське угруповання Сенцова, нібито створене у квітні 2014 року за вказівкою "Правого сектору". Слідчі ФСБ звинувачують його в підготовці терактів на території півострова. У Москві Кольченка заарештували до 16 квітня 2015 року.

Крім Сенцова і Кольченка, також затримали Геннадія Афанасьєва й Олексія Чирнія. Афанасьєв і Чирній після затримання дали свідчення, Сенцов свою провину повністю заперечує, він розповів, що після затримання його катували. Кольченко заперечує причетність до тероризму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram