ГоловнаСвіт

Підозрюваний у вбивстві Литвиненка назвав його загибель "самогубством через необережність"

Імовірний вбивця Литвиненка припустив, що загиблий носив із собою полоній

Підозрюваний у вбивстві Литвиненка назвав його загибель "самогубством через необережність"
Александр Литвиненко
Фото: politiken.dk

Російський бізнесмен Дмитро Ковтун, підозрюваний у вбивстві колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, розповів на прес-конференції, що Литвиненко скаржився на погане самопочуття під час їхньої зустрічі в лондонському готелі Millennium, де, за версією слідства, екс-ФСБшника отруїли радіоактивним полонієм-210.

Про це повідомляє "Интерфакс".

За словами Ковтуна, Литвиненко у день зустрічі розповів йому, що вночі він отруївся. Він "страшно блював" і з цієї причини колишній співробітник ФСБ вирішив викликати лікаря швидкої допомоги. Цей факт, на думку Ковтуна, доводить його "повну непричетність".

Також він здивувався, чому британські слідчі, які підозрюють його у причетності до смерті Литвиненка, ще не перевірили докази виклику лікаря швидкої допомоги 15 жовтня 2006 року.

Крім того, Литвиненко міг отруїтися полонієм і сам, сказав Ковтун. Подію він назвав "самогубством через необережність".

"Я більш ніж упевнений, що він мав справу з полонієм, сам не знаючи цього. Можливо, це був витік, і полоній накопичувався в його організмі поступово", - пояснив він.

"Справа Литвиненка". Доля критика Путіна

Відповідаючи на запитання про "радіоактивний слід", який тягнувся за ним у різних точках Лондона, а також в літаку, Ковтун сказав, що "пояснення цього було від самого початку". За його словами, сліди полонію на самому Ковтуні та Андрієві Луговому з'явилися після зустрічі з Литвиненком 16 жовтня. "У ніч з 15 на 16 йому погано, він блює, він викликає швидку допомогу. Вранці він зустрічається з нами, і я можу уявити собі, що він весь у полонії, після цього ми привіталися з ним за руку. І після цього ми залишали всюди за собою сліди", - пояснив бізнесмен.

Нагадаємо, Литвиненко у 1998 році публічно заявив про те, що начальство наказало йому і його колегам вбити Бориса Березовського. Через два роки після низки порушених стосовно нього кримінальних справ він втік до Великобританії. Незабаром після отримання британського громадянства, 23 листопада 2006 року, у віці 43 років, Литвиненко помер. Його самопочуття почало погіршуватися після зустрічі та спільного чаювання з колишніми колегами, Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном, у лондонському готелі.

Громадське слухання у справі Литвиненка, якого рідні колишнього співробітника ФСБ намагалися домогтися протягом кількох років, почалося влітку 2014 року. Раніше сім'я Литвиненка звинувачувала британську владу у спробі зам'яти справу, щоб не псувати дипломатичні відносини з Москвою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram