ГоловнаКультура

Музейна рада розробила процедуру конкурсного відбору директорів музеїв і заповідників (документ)

Після громадського обговорення документ передадуть у Мінкульт

Музейна рада розробила процедуру конкурсного відбору директорів музеїв і заповідників (документ)
Фото: mykiev.info

Музейна рада при Міністерстві культури розробила заходи для впровадження конкурсної процедури призначення керівників музеїв і заповідників державної та комунальної форми власності.

Про це представники Ради розповіли на прес-конференції в п'ятницю, 3 квітня, повідомляє кореспондент LB.ua.

Член Музейної ради і директор музею Булгакова Людмила Губіанурі заявила, що останнє засідання ради пройшло 23 грудня 2014 року. Участь у ньому взяли члени Ради, представники міжнародних музейних організацій ICOM і ICOMOS, перший заступник міністра культури Ігор Ліховий і начальник Управління з музейної справи Василь Рожко.

Тоді, розповіла Губіанурі, Музейна рада ухвалила рекомендаційне рішення, одним з пунктів якого було розглянути питання конкурсного відбору при заміщенні вакантних посад у керівництві музеїв і заповідників.

"Усі знають, які відбулися гучні призначення, що призвели до конфлікту, - заявила Губіанурі. - Ми розробили проект положення про конкурсний відбір, який хочемо запропонувати для обговорення і який потім маємо право надати Мінкульту, котрий може надати йому офіційного статусу".

Людмила Губіанурі та її колега Владислав Піоро, також член Музейної ради, зазначають, що йдеться не про повернення старих директорів замість призначених Мінкультом, що закидає музейникам керівництво міністерства.

"Консолідованою позицією Музейної ради є необговорення персоналій, - заявив Піоро. - Йдеться не про конкретні персоналії, а про те, що ми послідовно, починаючи з масового звільнення директорів музеїв 2012 року, наполягаємо на прозорій конкурсній процедурі".

Музейна рада, за словами Піоро, вкотре сформулювала вимоги запровадити прозору конкурсну процедуру призначення директорів музеїв і заповідників, але Мінкульт проігнорував цю ініціативу.

"Ми не побачили ефективних рішень і дій, спрямованих на співпрацю, не кажучи вже про нормативні акти. Замість цього ми побачили серію призначень"

Як варіант Піоро розглядає призначення виконувачів обов'язків директора з підписанням тимчасового контракту - до тих пір, поки не схвалять конкурсну процедуру, але останні кадрові призначення Мінкульту пройшли з підписанням довгострокових контрактів (йдеться про музей "Пирогово" та Національний музей історії України - прим.).

"Музейна рада подала в парламентський комітет з питань культури і духовності проект змін до ст. 21 Закону "Про культуру". Але цього мало, повинен бути підзаконний акт, - пояснює Піоро. - Наступний крок - створення проекту порядку конкурсного відбору керівництва музеїв і заповідників державної та комунальної форм власності".

Важливою складовою проекту є процедура відбору експертів, які прийматимуть рішення про призначення. "Раніше відбір експертів базувався на одноосібному рішенні Мінкульту, але ми пропонуємо квотний паритетний принцип: рівну кількість експертів пропонує Мінкульт, трудовий колектив музею або заповідника і професійна спільнота", - розповідає музейник.

При цьому рішення експертної комісії матиме не рекомендаційний характер, а передбачатиме підписання контракту з новим керівником на 5 років.

Представники Музейної ради заявили, що сьогодні виносять проект положення про конкурсну процедуру на обговорення і приймають зауваження від професійного середовища, після чого документ передадуть до Мінкульту.

Джерело документа: Музейний простір.

Музейна рада є консультативно-дорадчим органом, створена при Мінкульті 2012 року. Торік - після призначення Євгена Нищука міністром культури - оновила свій склад. Нагадаємо, міністр культури В'ячеслав Кириленко провів кілька неоднозначних кадрових призначень у музеях, призначивши керівників у Національному музеї історії України, в музеї "Пирогово", у "Софії Київській" і в Музеї "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" без проведення конкурсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram