ГоловнаПолітика

ГПУ підбила проміжні підсумки розслідування справи про Євромайдан

Віктор Шокін похвалився скеруванням до суду справи Кернеса

ГПУ підбила проміжні підсумки розслідування справи про Євромайдан
Виктор Шокин

Генеральний прокурор Віктор Шокін підбив проміжні підсумки розслідування протидії протестним акціям і розстрілів мітингувальників під час Євромайдану.

В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" Шокін нагадав, що з лютого 2015 року до суду скеровано справи колишнього мера Києва Олександра Попова (обвинуваченого в організації розгону Євромайдану 30 листопада), мера Харкова Геннадія Кернеса та двох його охоронців (їх звинувачують у викраденні й побитті двох харківських євромайданівців).

У межах епізоду розгону Євромайдану 30 листопада підозрюють трьох командирів підрозділу "Беркут", їх оголошено в розшук.

"Можу сказати, що встановлено всіх організаторів цього злочину: і серед вищого керівництва держави, і серед керівництва міліції. У найближчій перспективі це провадження скерують до суду", - розповів генпрокурор.

Крім того, 12 так званих "тітушок" підозрюють у застосуванні зброї проти восьми протестувальників. Установлено, що вогнепальну зброю, яку вони мали, незаконно видавали зі складу МВС. Ще трьох "тітушок" підозрюють у тортурах і незаконному утриманні "майданівців" у січні 2014 року.

Також триває розслідування незаконних дій колишнього керівництва СБУ. Мова йде про проведення так званої "антитерористичної операції" 18-20 лютого і захоплення Будинку профспілок, що призвело до загибелі людей. Екс-главу СБУ Якименка, його першого заступника і начальника Управління спецслужби в Києві та Київській області повідомлено про підозру в межах цього епізоду.

"Хочу підкреслити, що ми встановили всіх, хто ухвалював рішення про незаконне проведення так званої "антитерористичної операції", - сказав Шокін.

Щодо встановлення винних у розстрілах мітингувальників 18-20 лютого у центрі Києва, то ГПУ підозрює співробітників правоохоронних органів у вбивстві чотирьох учасників масових акцій в Маріїнському парку і Кріпосному провулку під час ходи до Верховної Ради 18 лютого. Ці самі люди, за словами Шокіна, причетні до побиття "євромайданівців" 1 грудня на Банковій і біля будівлі Кабміну 10-11 грудня 2013 року.

У зв'язку з подіями 20 лютого затримано двох колишніх співробітників "Беркута", ще 18 оголошено в розшук. Загалом же ГПУ встановила всіх міліціонерів, причетних до розстрілів 39 "майданівців".

Колишнього в.о. начальника ГУ МВС у Києві Валерія Мазана та його заступника Петра Федчука оголошено в розшук за підозрою в організації штурму Майдану у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року.

За оперативними даними, Мазан зараз перебуває в Криму, Федчук очолює якийсь спецпідрозділ у Росії.

Під час штурму Майдану в ніч на 19 лютого, за словами Шокіна, загинули 15 протестувальників.

Нагадаємо, Шокін заявив, що в неякісному розслідуванні злочинів проти Майдану винен Олег Махніцький, який з 25 лютого по 18 червня 2014 року виконував обов'язки генпрокурора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram