ГоловнаЕкономікаБізнес

Демчишин роз'яснив ситуацію з газом після закінчення "зимового пакета"

Російський газ після знижки стане дешевшим за європейський

Демчишин роз'яснив ситуацію з газом після закінчення "зимового пакета"
Фото: Макс Требухов

Міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що, незважаючи на закінчення "зимового пакета" поставок газу з Росії, ситуація з паливом в Україні залишається збалансованою.

На ранковому брифінгу міністр розповів, що протягом останнього тижня країна щодня піднімала зі сховищ близько 10 млн кубометрів газу, 40-45 млн кубометрів надходило за реверсом, 55 млн кубометрів становив власний видобуток і з Росії надходило ще близько 10 млн кубометрів.

При цьому споживання газу становить близько 110 млн кубометрів. Минулого тижня, коли було тепліше, воно знижувалося до 100 млн кубометрів. Щойно температура знову підвищиться, Демчишин планує наполягати на відключенні опалення. Це знизить споживання, яке можна буде покривати за рахунок тільки власного видобутку та реверсних поставок.

Водночас Демчишин підкреслив, що Україна досягла принципової домовленості щодо ціни на газ з Російської Федерації. Напередодні він розповів, що ціна на російський газ становитиме близько 250 доларів за тисячу кубометрів.

Середня ціна європейського газу сьогодні становить близько 280 доларів, додав він. Тож коли буде остаточна домовленість із "Газпромом", Україна купуватиме російське паливо як дешевше. Міністр також стверджує, що незважаючи на те, що "зимовий пакет" де-юре закінчився, де-факто він далі працює до досягнення нової угоди.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін підтримав рішення про продовження газової знижки для України на другий квартал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram