ГоловнаПолітика

Україна запросила консультантами Більдта, Аслунда й екс-прем'єра Литви

Консультативна рада працюватиме неформально.

Україна запросила консультантами Більдта, Аслунда й екс-прем'єра Литви
Фото: Макс Левин

Колишнього прем'єра Литви, лідера партії "Союз вітчизни - Литовські християнські демократи" Андрюса Кубілюса запрошено на роботу у створену президентом Петром Порошенком команду зарубіжних радників для проведення реформ в Україні.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Кубілюс підтвердив, що отримав таку пропозицію від колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі, який очолює Міжнародну консультативну раду реформ України.

"Він мені подзвонив, сказав мені, хто може увійти до складу цієї ради з інших відомих європейських політиків, і я погодився", - сказав Кубілюс.

За його словами, Саакашвілі назвав також і кандидатури кількох інших потенційних радників, з якими тривають переговори. Це колишній прем'єр і довголітній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, голова Комітету Європейського парламенту із закордонних справ Ельмар Брок, колишній віце-президент Європарламенту Яцек Саріуш Вольський, екс-прем'єр Словаччини Мікулаш Дзуринда, а також відомий шведський економіст Андерс Аслунд, який був радником з питань економіки в колишнього президента України Леоніда Кучми і в прем'єра Латвії Валдіса Домбровскіса.

Кубілюс розповів, що консультативна рада, швидше за все, працюватиме неформально, однак час від часу проводитиме засідання в Україні.

"В Україні працює чимало литовців - від нашого колишнього віце-міністра економіки Адомаса Аудіцкаса до Неріюса Удренаса, колишнього радника президента, і колишнього єврокомісара Альгірдаса Шямята, працює чимало грузинів на відповідальних посадах. Наша робота буде не такою, як у них, хто працює на місці, але з таким досвідом роботи на посадах голів урядів чи на інших посадах (можна) дати більше рекомендацій уряду України, як втілювати в життя реформи, і одночасно бути адвокатами програми цих реформ на Заході", - сказав Кубілюс.

Окрім уже згаданих представників Литви, в уряді України працює також Айварас Абромавічус, у якого і литовське, і українське громадянство.

Нагадаємо, українське громадянство для чиновників-іноземців може стати необов'язковим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram