ГоловнаПолітика

На саркофаг для ЧАЕС не вистачає €165 млн

Німеччина знайшла для Чорнобильської атомної станції 450 млн євро

На саркофаг для ЧАЕС не вистачає €165 млн
Фото: moygorod.sumy.ua

Заходу вдалося знайти 450 з 615 мільйонів євро, яких не вистачає для будівництва нового захисного купола над чорнобильським атомним реактором.

Статс-секретар міністерства охорони довкілля Німеччини Йохен Фласберт після відвідання місця будівництва заявив, що 165 мільйонів євро, яких не вистачає, мають виділити країни, що входять до G7.

"Вважаю, що клубу економічно найсильніших країн світу під силу знайти ці кошти", - заявив Фласберт в п'ятницю, 20 березня, передає Deutsche Welle.

Якщо фінансування проекту зірветься, це буде "плачевний сигнал" міжнародній спільноті, вважає Фласберт.

29 квітня має відбутися прес-конференція потенційних інвесторів проекту.

Нагадаємо, в жовтні 2014 року повідомлялося, що для чорнобильського саркофага бракує 615 млн євро. Пошуком коштів зайнявся уряд Німеччини. З того часу досягнуто угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку про виділення 350 мільйонів євро, а також гарантія ще на 100 мільйонів євро. Про свою участь у будівництві також оголосила Росія.

Аварія, що сталася в Чорнобилі 26 квітня 1986 року, стала найбільшою катастрофою в історії цивільної ядерної енергетики. Над реактором було терміново побудовано бетонну оболонку, яка, однак, виявилася занадто нестійкою. У зв'язку з цим потрібне будівництво нової захисної конструкції.

Будівництво нового саркофага на ЧАЕС почалось 26 квітня 2012 року. Тоді заявлялося, що його вартість становитиме 935 млн євро. Більшу частину з цієї суми Україна зібрала в 2011 році під час Чорнобильської донорської конференції. Проте пізніше виявилося, що будівництво буде дорожчим.

Нині саркофаг готовий більш ніж на 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram