ГоловнаПолітика

У Росії затримали втікача екс-нардепа Шепелєва (оновлено)

Затримання відбулося на підставі міжнародного ордера Інтерполу

У Росії затримали втікача екс-нардепа Шепелєва (оновлено)
Александр Шепелев
Фото: prokuratura.org.ua

Правоохоронні органи Росії 19 березня затримали колишнього народного депутата України Олександра Шепелєва, написав у своєму фейсбуці журналіст Артем Шевченко.

"Вчора ввечері в підмосковному селищі Горки в ресторані "Ветерок" співробітники ФСБ РФ і кримінального розшуку МВС РФ затримали депутата ВР України 5 і 6 скликань Олександр Шепелєв, який переховується від українського правосуддя після втечі з Київського СІЗО. Разом з ним був затриманий його двоюрідний брат на прізвище Панченко, який був за кермом автомобіля під час вивезення втікача влітку 2014 року з території лікарні швидкої допомоги в Києві, де Шепелєв симулював хворобу. Конвоїр Бондаренко, який допоміг втекти Шепелеву, поки що перебуває в розшуку Інтерполу і не затриманий", - повідомив журналіст.

За його даними, Олександр Шепелєв, який звинувачується в Україні у розкраданні коштів банку "Родовід" і замовленні кількох вбивств, переховувався від правосуддя в підмосковному закритому госпіталі "за сприяння відомого російського бізнесмена вірменської національності, президента одного з баскетбольних клубів РФ".

Затримання відбулося на підставі міжнародного ордера Інтерполу та запиту правоохоронних органів України.

"Додам також, що Шепелєв, як безпосередній учасник процесу, багато знає про історії приватизації Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК), який виявився предметом великої олігархічної війни Пінчук vs Коломойський в суді Лондона і в Україні", - резюмував Шевченко.

Оновлення. Інформацію про затримання Шепелєва підтвердив глава українського бюро Інтерполу Василь Неволя. "Затримання відбулося вчора, але офіційно повідомили нас сьогодні", - заявив він "Українським новинам". Укрбюро Інтерполу вже передало документи про екстрадицію Шепелєва в Генеральну прокуратуру для підготовки запиту про видачу екс-депутата.

Нагадаємо, в липні 2013 року Шепелєва затримали в Угорщині. Його екстрадували в Україну в березні 2014 року, однак 6 липня Шепелєв втік з лікарні, куди його перевели з СІЗО.

Шепелєв звинувачується в розкраданні коштів Родовід Банку на суму понад 220 млн грн, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн грн у березні-травні 2009 року. Крім того, його підозрюють в організації замаху на заступника голови правління банку "Союз" Сергія Дядечка, який проходив свідком у справі про розкрадання бюджетних коштів Родовід Банку. Також його підозрюють в організації вбивства екс-власника Автокразбанк Сергія Кириченка в ніч з 14 на 15 січня 2003 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram