ГоловнаПолітика

Порошенко вважає, що введення миротворців треба обговорювати в "мінському форматі"

Проти миротворчої місії можуть застосувати право вето

Порошенко вважає, що введення миротворців треба обговорювати в "мінському форматі"
Фото: www.dyvys.in

Президент Петро Порошенко вважає, що питання введення миротворців ООН в Луганську і Донецьку області необхідно обговорювати за участю президента РФ Володимира Путіна, канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу Euronews.

"Проблема в тому, що після анексії Криму та окупації Донбасу повоєнна система безпеки і глобальна система безпеки не працює. Чому так сталося? Тому що, на жаль, один із постійних членів Ради Безпеки ООН став агресором. Проти миротворчої місії можуть застосувати право вето. Тому це питання потрібно обговорювати в тому ж форматі, що і в Мінську. Рішення про відрядження миротворців має бути одностайним", - сказав він.

За словами Порошенка, миротворці мають розташуватися на кордоні з Росією, щоб зупинити постачання зброї, бійців і амуніції бойовикам.

При цьому президент підкреслив, що це питання є прерогативою України, а не інших країн.

"Це територія України. Ми не сприймаємо ідею того, що будь-яка інша країна може вирішувати, відправляти миротворців в Україну чи ні. ЄС також повинен мати можливість послати поліцейську місію, або ж в місії миротворців ООН мають бути в більшості своїй представники країн ЄС. Ми довіряємо їм. Вони наші партнери. Ми вважаємо, що це дуже ефективний спосіб вирішення цього питання", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, в лютому Петро Порошенко звернувся в ООН з пропозицією ввести миротворчі сили на схід України. За його словами, це питання попередньо обговорювалося в Мінську з президентами Франції і Росії, а також з канцлером Німеччини.

17 березня Верховна Рада схвалила звернення до ООН і ЄС про запровадження в Україні миротворчої місії. 18 березня МЗС України попросив ЄС розглянути це питання і почати консультації про початок операції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram