ГоловнаПолітика

Порошенко видав указ про посилення соцзахисту учасників АТО

Статус бійців на передовій і тиловиків розмежують

Порошенко видав указ про посилення соцзахисту учасників АТО
Фото: www.president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко затвердив додаткові заходи щодо соціального захисту і реабілітації учасників антитерористичної операції.

Відповідний указ глава держави підписав 18 березня за результатами зустрічі з головами обладміністрацій, яка відбулася 14 березня за участю прем'єр-міністра, інших членів Кабінету Міністрів та керівників центральних органів виконавчої влади.

Як наголошується в документі, уряд має невідкладно розробити і подати на розгляд Верховної Ради законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів. Зокрема, щодо надання статусу учасника бойових дій особам, які беруть участь в антитерористичній операції, і статусу учасника війни особам, які забезпечують її проведення. Кабмін також має забезпечити скорочення термінів розгляду питання про надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО та неухильного їх дотримання.

Ще один законопроект, який мають розробити чиновники, - про посилення відповідальності керівників підприємств, установ, організацій за невиконання вимог законодавства щодо збереження за працівниками, покликаними на військову службу за призовом при мобілізації, місця роботи, посади та виплати заробітку на цей період.

Кабінет Міністрів, обласні та Київська міська державна адміністрації також мусять посилити контроль за дотриманням роботодавцями соціальних гарантій таких військовослужбовців та у разі виявлення порушень вжити відповідних заходів щодо відновлення порушених прав, наголошується в документі. У разі необхідності зазначені установи повинні сприяти забезпеченню оформлення допомоги з безробіття демобілізованим з військової служби у найкоротші терміни, надання таким особам послуг із працевлаштування, професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Окремо підкреслюється визначення порядку забезпечення житлом сімей учасників бойових дій, які загинули під час проходження служби в районі проведення АТО, у разі необхідності поліпшення житлових умов.

Документом також пропонується внести пропозицію Національному банку України щодо вжиття заходів з контролю за дотриманням фінансовими установами законодавства щодо забезпечення соціального захисту військовослужбовців-учасників АТО щодо обслуговування ними банківських кредитів.

За дорученням президента, Кабінет Міністрів спільно з обласними та Київською міською державною адміністрацією також мають затвердити державну цільову програму медичної, соціально-трудової реабілітації та адаптації учасників антитерористичної операції, передбачивши побудову співпраці з міжнародними організаціями щодо створення нових та продовження реалізації наявних відповідних міжнародних проектів. Відповідні програми мають бути затверджені і на регіональному рівні.

Кабмін і ОДА також повинні вжити заходів щодо запровадження обов'язкового медичного обстеження стану здоров'я демобілізованих учасників антитерористичної операції, надання їм першочергового санаторно-курортного лікування та забезпечення технічними засобами реабілітації. До реабілітаційного процесу військових у госпіталях для ветеранів війни та установах охорони здоров'я мають залучатися фахівці з фізичної реабілітації.

Кабмін також повинен забезпечити вирішення питання щодо збільшення у цих лікувальних установах норм грошових витрат на харчування та медикаменти в розрахунку на одного хворого на день.

Крім того, в документі наголошується на необхідності збільшення кількості психологів у закладах охорони здоров'я, що здійснюють реабілітацію учасників АТО, і збільшення, в разі необхідності, їхнього фінансування. Вимагає опрацювання і питання створення для надання спеціалізованої психологічної, психіатричної, психотерапевтичної допомоги учасникам АТО регіональних центрів психологічної реабілітації та лікування, служб соціально-психологічного відновлення таких осіб та залучення до цієї роботи кваліфікованих фахівців.

На регіональні та місцеві центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді покладаються завдання з організації надання допомоги сім'ям учасників АТО. Зокрема, це проведення соціального інспектування сімей з метою вивчення їхніх потреб та визначення видів соціальної допомоги, в яких вони потребують, здійснення психолого-педагогічного супроводу дітей шкільного віку з сімей учасників антитерористичної операції.

Серед невідкладних завдань уряду і опрацювання питання створення єдиного державного реєстру учасників бойових дій.

Кабінет Міністрів має невідкладно затвердити порядки використання у 2015 році коштів державного бюджету за програмою "Заходи з психологічної реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції", "Забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь у контртерористичної операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок" і "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь у контртерористичної операції, а також для інвалідів І-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції і які потребують поліпшення житлових умов".

Органи влади також повинні посилити роботу із забезпечення інформаційної підтримки заходів мобілізації та демобілізації; ввести роботу телефонних "гарячих ліній" для надання консультативної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей, надання їм відповідних послуг за принципом "єдиного вікна", а також соціальних та медичних послуг з виїздом в місця проживання демобілізованих військовослужбовців; сприяти залученню волонтерів, волонтерських організацій до заходів з соціальної реабілітації та адаптації учасників антитерористичної операції.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram