ГоловнаПолітика

За часів Януковича практикувалося тотальне прослуховування, - Наливайченко

Комплекс Арбузова для прослуховування вилучили в Нацбанку

За часів Януковича практикувалося тотальне прослуховування, - Наливайченко
Фото: Макс Требухов

У розпорядженні великих комерційних структур, чиновників і бізнесменів часів Віктора Януковича були комплекси для прослуховування, завезені в Україну зі Швейцарії.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповів голова СБУ Валентин Наливайченко.

"Коли ми говоримо про спеціальну техніку, то це ж не тільки "прослушка", це - контроль усього, що випромінює хоч якісь сигнали: від відеокамери до сервера вашої банківської установи", - зазначив голова СБУ.

За його словами, такий комплекс був у Сергія Арбузова.

"Він (Арбузов - ред.) це додумався зробити на базі НБУ! І одне з перших вилучень техніки для прослуховування ми проводили саме в Нацбанку.

При цьому, розповів Наливайченко, незаконне взяття на прослуховування відбувалося за допомогою корумпованих силовиків і "зрадників". (В Україні санкцію на прослуховування має дати суд - ред.). Траплялося, за його словами, що суд видавав дозвіл щодо однієї людини, а "прослуховували" іншу, змінивши номер телефону.

"Саме так довгі роки і робили. Зараз ми цю практику припинили і строго стежимо за тим, щоб вона не відновилася. Боротьба з внутрішніми зрадниками - і в СБУ, і в МВС, і в ГПУ - триває перманентно, це нескінченний процес. Внутрішня безпека працює", - зазначив голова відомства.

"Прослушкою", за його словами, займалися і в спеціальних технічних підрозділах, які за законом мають відповідне обладнання з контролю каналів комунікації - мобільний зв'язок, радіо.

У зв'язку з цим Наливайченко запропонував об'єднати всі оперативно-технічні підрозділи силових відомств в один державний орган, який буде легко контролювати.

"Багато європейських країн успішно проходили цей шлях. Треба раз і назавжди відмовитися від КДБ", - резюмував Наливайченко.

Детальніше про чиновників режиму Януковича читайте в матеріалі "Наливайченко: "Фізично перебуваючи в Росії, "колишні" поставляють гроші на війну в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram