ГоловнаПолітика

Рада закликала Європу засудити порушення прав кримчан

Депутати вимагають пустити міжнародних правозахисників на територію Криму

Рада закликала Європу засудити порушення прав кримчан
Фото: Александр Ратушняк

Верховна Рада України просить ООН, Європарламент, парламентські асамблеї Ради Європи та ОБСЄ засудити порушення прав і свобод українців, кримських татар і представників інших національностей російською окупаційною владою Криму.

За ухвалення в цілому проекту постанови №2260 проголосували 302 депутати при мінімально необхідних 226.

"Тимчасова окупація Росією півострова призвела до масштабних і системних порушень прав і свобод людини: порушуються положення Конвенції про захист прав і основних свобод та Рамкової конвенції про захист національних меншин; у Криму відбувається залякування та утиски тих, хто виступає проти позиції Росії в українсько-російському конфлікті (кримських татар, громадських активістів та журналістів); громадян України, які проживають у Криму, змушують приймати російське громадянство (інакше вони вважаються "іноземними громадянами без гарантій захисту від можливого видворення")", - наголошується у зверненні.

Депутати закликали міжнародних партнерів України засудити дії самопроголошеної влади. Також парламент просить іноземних партнерів вимагати безперешкодного допуску на територію Криму лідерів кримських татар, а також - об'єктивного розслідування випадків порушення прав і свобод людини та злочинів, вчинених за національною ознакою.

Крім того, Рада закликала міжнародне співтовариство вимагати від "влади" Криму допуску на територію півострова місій міжнародних правозахисних організацій.

Нагадаємо, Amnesty International звинуватила окупаційну владу Криму в переслідуванні інакодумців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram