ГоловнаПолітика

У МЗС пообіцяли жорстко реагувати на "політичний туризм" у Крим

У відомстві прокоментували візит екс-прем'єра Японії на півострів.

У МЗС пообіцяли жорстко реагувати на "політичний туризм" у Крим
Юкио Хатояма
Фото: mfa.gov.ua

Україна шкодує про візит неофіційних осіб Японії в анексований Росією Крим.

Про це заявив на брифінгу речник МЗС Євген Перебийніс, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми шкодуємо з приводу поїздки колишнього прем'єр-міністра Японії Юкіо Хатоями в окупований Росією Крим. В Україні розуміють, що цей неординарний і неоднозначний японський політик зараз не є членом парламенту і не займає жодних офіційних посад. Нам також відомо і про його персональні та родинні зв'язки з Росією", - сказав Перебийніс.

За його словами, в Україні високо цінують позицію уряду Японії в невизнанні незаконної анексії Криму та практичні кроки підтримки територіальної цілісності нашої країни. При цьому позиція України щодо неприйнятності таких візитів залишається незмінною.

"Якщо його заяви про мету поїздки для ознайомлення із ситуацією в Криму є дійсно щирими, запрошуємо його до Києва, щоб почути історії десятків тисяч біженців і переселенців: етнічних українців, кримських татар і росіян, які змушені були залишити домівки через погрози і грубі та систематичні порушення їхніх прав самозваною владою півострова", - сказав Перебийніс.

Він також заявив, що українська сторона не допустить, щоб тема територіальної цілісності України стала предметом спекуляцій, і "залишає за собою право вживати жорсткіших заходів у разі порушення такими "політичними туристами" українського законодавства".

Нагадаємо, Юкіо Хатояма 10 березня відвідав Крим, де провів кілька зустрічей з "владою" півострова. При цьому дипломати МЗС Японії висловилися проти цієї поїздки, оскільки її можуть "розцінити як визнання Японією суверенітету Росії над Кримом".

Нинішній уряд Японії ввів санкції проти Росії у зв'язку з анексією Криму і підтримкою сепаратистів на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram