ГоловнаПолітика

Активізація справи Гонгадзе пов'язана з конфліктом між Коломойським і Пінчуком, - експерт

Активізація справи Гонгадзе пов'язана з конфліктом між Коломойським і Пінчуком, - експерт
Фото: Макс Левин

Інформаційна атака на екс-президента України Леоніда Кучму, пов'язана зі справою Георгія Гонгадзе, є видимою частиною великого корпоративного конфлікту голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського з Віктором Пінчуком. Про це заявив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, коментуючи активізацію резонансної справи в низці засобів масової інформації.

"Думаю, активізація справи Гонгадзе пов'язана насамперед із внутрішньою боротьбою олігархів. Судячи з усього, удар спрямовано проти Кучми і, відповідно, Віктора Пінчука. Можливо, ця справа стала спробою підібрати в нинішніх умовах те, що "погано лежить" для того, щоб використовувати в особистих цілях", - зазначив політолог.

Бала вважає, що в рамках цього конфлікту справа Гонгадзе використовується однією зі сторін як попереджувальний удар. "Першочергово йдеться про певні особисті завдання олігархів. Особливо, враховуючи тяганину Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука в Лондонському суді. Справа Гонгадзе якраз є превентивним ударом, яким  підкріпилися в інформаційному полі".

Політолог також зазначив, що атаки на Кучму можуть бути пов'язані зі спробами послабити вплив екс-президента в рамках роботи тристоронньої контактної групи зі врегулювання конфлікту на Донбасі. "Кучма є одним з основних переговірників у "мінському форматі". Тиск на Леоніда Даниловича відбувався якраз під час мінських раундів. Ситуація була не зовсім проста і, за великим рахунком, звинувачення на адресу екс-президента самі по собі не несли позитиву, особливо коли представники самопроголошених республік говорили: "А хто такий Кучма?" - заявив експерт.

Політолог не виключає, що сама справа Гонгадзе, а також "касетний скандал", що послідував за нею, були великою політичною технологією, спрямованою на зміщення Кучми з президентського поста на початку 2000-х років.

"Наприклад, багато говорилося про те, що дії Кучми не влаштовували Захід, і його вирішили замінити більш демократичним політиком. Також обговорювалося, що мала місце досить серйозна політична технологія з усунення Кучми. Саме на це нібито і було направлено справу Гонгадзе. Не виключено, що тут присутній певний інтерес у Росії, яка завжди діє цілеспрямовано. Адже РФ могла анексувати Крим набагато раніше, але ослаблення відбулося тільки за Януковича", - вважає глава Агентства моделювання ситуацій.

Бала вважає, як і у кожної медалі дві сторони, так і в справі Гонгадзе істина знаходиться десь посередині. "Сьогодні активізація справи Гонгадзе може містити цілком банальну причину - внутрішню війну політичних і фінансових груп, в рамках якої одна зі сторін виступила замовником і виконавцем дій, які зовнішні гравці вже давно використовували в своїх інтересах", - прокоментував Бала.

Експерт нагадав про "кольчужний скандал", який стався після "касетного скандалу", а також висловив сумнів, що Микола Мельниченко може повідомити нові відомості. "Правоохоронні органи вже неодноразово бралися за Мельниченка, який навіть якийсь час перебував в еміграції. Все, що можна було почути від майора, вже почули. Мельниченко озвучив кілька моментів, пов'язаних зі справою Гонгадзе, і зараз нічого нового, ймовірно, не скаже", - підсумував політолог.

Бала також додав, що ймовірність розкриття справи Гонгадзе в найближчому майбутньому є низькою, а замовники нового витка скандалу не ставлять собі за мету знайти істину в цій справі. "Думаю, зараз не стоїть мета знайти і покарати винних у вбивстві журналіста. Встановити істину у вбивстві журналіста можна тільки за допомогою безпосереднього учасника цього сценарію, який розповість, що було насправді".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram