ГоловнаПолітика

Президент перерахував основних союзників України

Порошенко і Путін з 15 лютого спілкувалися тричі

Президент перерахував основних союзників України
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко вважає, що Україну в її протистоянні з Росією підтримує весь цивілізований світ. Таку думку він висловив в інтерв'ю "Першому національному".

"У нас є ті, хто нас підтримує більше, і я не буду робити з цього таємницю: це і Польща, і Сполучені Штати Америки, і всі Балтійські країни, і Данія, і Швеція, і Британія, і Нідерланди, і, вибачте, Німеччина - дуже потужно нас підтримує. Є країни, які менше нас підтримують. Але одноголосна позиція з приводу поваги суверенітету, поваги територіальної цілісності, рішення про фінансову підтримку", - сказав він.

На його думку, за всю історію в України ще ніколи не було такого рівня підтримки, як зараз. "Я нагадаю, ще рік тому український лідер і Україна були нерукопотисними", - підкреслив Президент.

Порошенко в розмові з журналістом Зурабом Аласанією також розповів про те, як проходять його контакти з російським лідером Володимиром Путіним.

"Ми після 15 лютого з президентом Російської Федерації спілкувалися тричі телефоном. Всі три рази - у форматі нормандському, за участю президента Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Ангели Меркель. Ці розмови тривають по дві години, і коло питань, яке ми там торкаємося, - від Надії Савченко і закінчуючи контролем і діяльністю спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, від звільнення незаконно утримуваних заручників до діяльності контрольного спільного центру, який повинен забезпечити придушення тих, хто не дотримується режиму придушення вогню, від реалізації Мінських угод і закінчуючи енергетичної безпеки", - повідомив Порошенко.

"Він (Путін), мені здається, виходить зі свого розуміння інтересів Росії. Я цього розуміння не поділяю", - додав він.

Нагадаємо, торік улітку голова МЗС РФ Сергій Лавров назвав союзників Росії: це її партнери по євразійських інтеграційних проектах, Шанхайська організація співробітництва та БРІКС. Тобто йдеться про Білорусь, Казахстан, Вірменію, Киргизію, Китай, Таджикистан, Узбекистан, Бразилію, Індію, ПАР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram