ГоловнаПолітика

МЗС вимагає допустити консула до заарештованих у Росії українців

Представнику російського посольства вказали на численні випадки безпідставного затримання українців у РФ

МЗС вимагає допустити консула до заарештованих у Росії українців
Фото: korrespondent.net

Міністерство закордонних справ України 4 березня викликало консула посольства Російської Федерації в Україні і вручило низку нот протесту, зокрема щодо допуску українських консулів до заарештованих громадян України.

Про це повідомили в Департаменті політики та комунікацій МЗС.

"Російському дипломату в категоричній формі заявлено про неприйнятність теперішньої практики поводження в Росії з громадянами України, вказано на численні випадки їх безпідставного затримання, несповіщення консульських установ про випадки обмеження їх свободи, неприпустимі дії співробітників правоохоронних органів РФ, які принижують людську гідність українських громадян і можуть бути кваліфіковані як застосування фізичного та психологічного впливу, а також тортури", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що представнику російського посольства вручено ноту протесту у зв'язку з протиправними діями правоохоронних органів РФ щодо народного депутата України Олексія Гончаренка, якого було затримано 1 березня в Москві, з вимогою проведення ретельного розслідування цього випадку.

Крім того, вказано на необхідність негайного забезпечення російською стороною реалізації права консульських посадових осіб України відвідувати заарештованих українців. У зв'язку з цим консулу було вручено чергову ноту щодо невідкладного надання доступу до заарештованих в Росії Миколи Карпюка, Станіслава Кліха, Валентина Виговського і Юрія Солошенка.

Крім того, російській стороні висунуто вимогу без зволікань надати дозвіл на відвідування та обстеження групою українських лікарів народного депутата України Надії Савченко, яка голодує вже понад 80 днів на знак протесту проти її викрадення та незаконного ув'язнення в Росії.

Українська сторона наполягає на безумовному звільнення та поверненні в Україну Савченко, а також інших політичних в'язнів - громадян України, яких незаконно утримуюють у Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram