ГоловнаКультура

Кириленко хоче зробити музей на місці архітектурних знахідок на Поштовій площі

Віце-прем'єр заявив, що забудовник змінить проект ТРЦ

Кириленко хоче зробити музей на місці архітектурних знахідок на Поштовій площі
Фото: kiev.klichko.org

Віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко заявив, що архітектурні знахідки на Поштовій площі будуть захищені на найвищому державному рівні.

Міністр у суботу провів виїзну нараду з експертами-археологами на місці знахідок епохи Київського Русі, відкритих в районі Поштової площі наприкінці лютого.

"Дуже символічно, що саме в рік тисячоліття від смерті князя Володимира Великого відбулося таке важливе археологічне відкриття. Всі виявлені тут знахідки епохи Київської Русі будуть захищені на найвищому державному рівні", - наводить прес-служба уряду слова Кириленко.

Він додав, що компанія, яка планувала будівництво на Поштовій площі, тепер буде змушена змінити початковий проект забудови.

За словами віце-прем’єра, на даний момент експерти-археологи вважають, що усі археологічні знахідки, виявлені на Поштовій площі, потрібно залишити на місці та продовжувати розкопки. За результатами археологічних досліджень ця територія має бути внесена до Реєстру нерухомих пам’яток та музеєфікована. "Було б правильно, якби наші громадяни отримали доступ до цієї унікальної пам’ятки", - додав В’ячеслав Кириленко.

Віце-прем’єр повідомив, що у понеділок, 2 березня, у Міністерстві культури відбудеться розширена нарада за участі археологів, істориків, представників Мінкультури, громадськості, інвестора та підрядника будівництва, на якій буде обговорено правовий статус знахідок на Поштовій площі та подальший хід розкопок.

Нагадаємо, у Києві під час розкопок на Поштовій площі археологи знайшли цілу вулицю часів Київської Русі. Розкопки, як це передбачено, передували будівництву торгового центру.

Археологи виявили старі частоколи і зруби, які, на думку вчених, є вулицею Стародавнього Києва 11-13 століття.

Мер Києва Віталій Кличко заборонив будівельні роботи на Поштовій площі в тому місці, де археологи виявили знахідки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram