ГоловнаПолітика

Версії СК РФ: Нємцова вбила опозиція, ісламісти або українці

Замовлення вбивства владою серед версій не називається

Версії СК РФ: Нємцова вбила опозиція, ісламісти або українці
Фото: martin.livejournal.com

Слідчий комітет Росії озвучив версії вбивства опозиціонера Бориса Нємцова.

"На сьогоднішній момент слідство розглядає кілька версій: вбивство як провокація для дестабілізації політичної обстановки в країні, і фігура Нємцова могла стати своєрідною сакральною жертвою для тих, хто не гребує жодними методами для досягнення своїх політичних цілей", - повідомляється на сайті відомства.

"Ретельно відпрацьовується також і версія, пов'язана з ісламсько-екстремістським слідом. Справа в тому, що у слідства є відомості про те, що Нємцов отримував погрози у зв'язку з його позицією щодо розстрілу журналістів редакції журналу "Шарлі Ебдо" в Парижі", - додали там.

"Окрім того, перевіряється версія, пов'язана з внутрішньоукраїнськими подіями. Не секрет, що серед обох конфліктуючих сторін є дуже радикальні персонажі, що не підкоряються жодній владі", - сказано в повідомленні.

СК РФ не виключає і версії, пов'язані з комерційною діяльністю Нємцова і особистою неприязню до нього, а також і інші побутові версії.

Наголошується, що крім супутниці Бориса Нємцова, яка перебувала безпосередньо з ним на Великому Москворецькому мосту, є й інші очевидці цього злочину, які дають свідчення. Фахівці працюють над деталізацією всіх телефонних з'єднань безпосередньо до і в момент злочину, в прив'язці до місця його скоєння. Вивчаються записи камер відеоспостереження по всьому маршруту слідування Нємцова.

"Стрілянина велася, імовірно, з пістолета Макарова. Під час огляду місця події вилучено 6 гільз 9-міліметрового калібру, причому характерно, що магазин був сформований з гільз різного виробника", - повідомляє СК РФ.

У слідства немає сумнівів, що злочин було ретельно сплановано, як і місце, обране для вбивства. За даними слідства, Борис Нємцов прямував з супутницею в свою квартиру, яка знаходиться недалеко від місця події, і організатори і виконавці злочину були обізнані про передбачуваний маршрут.

Нагадаємо, 55-річного Бориса Нємцова вбили у Москві в ніч проти 28 лютого. Невідомі, які проїжджали повз на білому автомобілі, вистрілили йому в спину сім разів. У момент вбивства Нємцов був з 23-річною громадянкою України, моделлю Ганною Дурицькою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram