ГоловнаПолітика

Дії Кучми спрямовані на вирішення конфлікту на Донбасі, але є й інший конфлікт, - експерт

Політолог Небоженко прокоментував медіа-кампанію проти другого президента

Дії Кучми спрямовані на вирішення конфлікту на Донбасі, але є й інший конфлікт, - експерт
Фото: Макс Левин

Політолог Віктор Небоженко прокоментував діяльність Леоніда Кучми як представника України у контактній групі зі врегулювання бойових дій на Донбасі, а також дав оцінку медіа-кампанії, яка ведеться проти екс-президента у деяких українських ЗМІ.

Експерт заявив, що дії екс-президента Кучми спрямовані на вирішення кризи на сході України.

"Дії, до яких вдається Леонід Кучма, свідчать про те, що він хоче зробити свій внесок у вирішення ситуації в Україні. Знаючи Леоніда Даниловича близько двадцяти років, я не вірю, що ця людина може вести подвійну гру. Він цінує Україну і себе. Думаю, з часом ми дізнаємося більше про внесок Кучми у Мінський процес і вирішення ситуації на Донбасі", - цитує політолога Ukranews.

"Відомо, що третя сторона переговорного процесу, яка намагається помирити опонентів, завжди заважає і викликає роздратування і підозрілість учасників, котрі борються. І тут випадок із Леонідом Кучмою не поодинокий", - так експерт пояснив невдоволення представників, так званих ДНР і ЛНР позицією Кучми у мінському переговорному процесі, а також критику на його адресу всередині України.

Небоженко зазначив, що після "Мінська-2" можна побачити прямо протилежні оцінки, надані переговірникам. Політолог зазначає, що дії Леоніда Кучми зараз оцінюються по-різному: кимось позитивно, кимось негативно.

На думку політолога, спроби дискредитувати Кучму через розкручування нового витка справи Гонгадзе і критику його ролі як парламентера від України, не є раціональними. "Спроби дискредитації Кучми, як парламентера на різних майданчиках, швидше за все, пов'язані з політичними інтригами. Почасти до цього причетні бізнес-розбірки між Ігорем Коломойським і Віктором Пінчуком. Вони триватимуть досить довго, але вплутування імені Кучми у цей процес не вирішить їхні конфлікти", - вважає експерт.

Небоженко також зазначив, що в корпоративному конфлікті двох бізнесменів, Пінчук дотримується іншої тактики, ніж його опонент.

"Можу сказати одне, що якщо це особисті суперечки між двома приблизно однаковими за потужністю олігархами, то Пінчук навряд чи зачіпатиме родичів Коломойського з метою досягнення переваг у Високому суді Лондона", - заявив Віктор Небоженко.

Політолог також зазначив, що Леонід Кучма є досить вагомою політичною фігурою, і спрогнозував, що атаки на нього не принесуть замовникам очікуваного результату.

"Якщо дискредитація ролі Леоніда Кучми у переговорному процесі пов'язана зі спробами Ігоря Коломойського побічно вплинути на конфлікт із Віктором Пінчуком, то це неправильно. Він ще міг би спробувати нейтралізувати як парламентера, наприклад, Віктора Медведчука, але не Леоніда Кучму, який десять років обіймав пост президента України. За політичною вагою це все-таки непорівнювані фігури", - підсумував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram