ГоловнаПолітика

Опубліковано план Росії з організації в Україні "російської весни"

Документ передали Путіну на початку лютого 2014 року

Опубліковано план Росії з організації в Україні "російської весни"
Фото: EPA/UPG

Російська "Новая газета" опублікувала документ, що містить оцінку ситуації в Україні на початку 2014 року і план втручання Росії в цю ситуацію.

За даними видання, в період між 4 і 12 лютого 2014 року цей план передали в кремлівську адміністрацію.

Як пише газета, документ було підготовлено ймовірно за участю бізнесмена Костянтина Малофєєва. При цьому видання зазначає, що прес-служба підприємця вже спростувала цю інформацію і пообіцяла звернутися до суду.

Автори документа починають з констатації того факту, що Янукович і його оточення стрімко втрачають владу, при цьому Євросоюз і США починають "геополітичну інтригу" з метою розчленування України та її поступового приєднання до ЄС. Росія, як йдеться в документі, зобов'язана втрутитися в цю інтригу - насамперед, щоб не втратити український ринок і контроль над українською газотранспортною системою.

План втручання передбачає організацію масових акцій непокори з вимогою федералізації України, вступу східних і південно-східних областей країни до Митного союзу, а потім - проголошення суверенітету з наступним приєднанням до Росії.

"Домінантними регіонами для докладання зусиль мають стати Крим та Харківська область, в яких вже існують досить сильні групи підтримки ідеї максимальної інтеграції з РФ", - йдеться в документі. Донецька область в цьому ряду не згадується "з причини тісних ділових і політичних зв'язків місцевої бізнес-еліти, очолюваної Рінатом Ахметовим, з рядом представників опозиційного олігархічного альянсу, що мають тут свої масштабні інтереси".

"Видається правильним зіграти на відцентрових прагненнях різних регіонів країни з метою в тій чи іншій формі ініціювати приєднання її східних областей до Росії", - йдеться в документі.

Нагадаємо, люди з оточення Костянтина Малофєєва в 2014 році брали активну участь у подіях на сході України. Колишній консультант бізнесмена Олександр Бородай до серпня 2014 року займав пост "прем'єр-міністра Донецької народної республіки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram