ГоловнаПолітика

Україна за рік подала три позови проти Росії у ЄСПЛ

Останнє звернення датоване 25 листопада минулого року

Україна за рік подала три позови проти Росії у ЄСПЛ
Фото: nytimes.com

Міністерство юстиції України подало до Європейського суду три позови проти Росії. Про це на запит LB.uа повідомили у міністерстві.

"Наразі у провадженні Європейського суду з прав людини три міждержавних справи "Україна проти Росії", "Україна проти Росії (II)" і "Україна проти Росії (III)", порушених на підставі відповідних міждержавних заяв", - повідомляє міністерство.

Перше звернення уряду України до Євросуду пов'язано з початком анексії Криму та подано 13 березня минулого року.

Зокрема, Україна стверджує про порушення Російською Федерацією прав, гарантованих статтями 2 ("Право на життя"), 3 ("Заборона катування"), 5 ("Право на свободу та особисту недоторканність"), 6 ("Право на справедливий суд"), 8 ("Право на повагу до приватного і сімейного життя"), 9 ("Свобода думки, совісті і релігії"), 10 ("Свобода вираження поглядів"), 11 ("Свобода зібрань та об'єднань") Конвенції з прав людини.

"22 серпня 2014 року уряд України подав до Євросуду міждержавну скаргу проти Російської Федерації у справі "Україна проти Росії (II)"

за фактами викрадення 12 червня, 26 липня і 8 серпня 2014 року на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дорослих, які їх супроводжували, і спроб їх незаконного переміщення або фактичного переміщення на територію Росії. У міждержавній заяві уряд стверджує про порушення Російською Федерацією прав дітей і дорослих, гарантованих статтями 2 ("Право на життя"), 3 ("Заборона катування"), 5 ("Право на свободу та особисту недоторканність"), 6 ("Право на справедливий суд"), 8 ("Право на повагу до приватного і сімейного життя") Конвенції та статтею 2 Четвертого Протоколу до Конвенції, яка гарантує право на свободу пересування територією держави", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляє Мін'юст, 25 листопада минулого року Євросуд направив звернення до уряду Росії з вимогою до 25 березня 2015 року надати коментарі з приводу вищевикладених справ.

"Міждержавну справу "Україна проти Росії (III)" порушено на підставі подання урядом України та Українською Гельсінською спілкою з прав людини в Європейський суд відповідно до Правила 39 Регламенту Європейського суду заяви в інтересах сина лідера кримсько-татарського народу, громадсько-політичного діяча, Мустафи Джемілєва, Хайсера Джемілєва", - йдеться у заяві.

Більше деталей з приводу звернень Мін'юст не повідомляє, посилаючись на конфіденційність.

Нагадаємо, бойові дії на Донбасі розпочалися у квітні 2014 року. Фото- і відеопідтверджень присутності на українській території російських військових з того моменту зібрано дуже багато.

Як повідомлялося, Україна може відсудити у Росії в міжнародних інстанціях від $100 млрд до $1 трлн за неправомірні дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram