ГоловнаЕкономікаБізнес

Гендиректор "Смарт-Холдингу": кінцевою метою екс-керуючого "Амстором" було залишити від бізнесу "порожню оболонку"

Тимофєєв розповів про подробиці конфлікту з Вагоровським

Гендиректор "Смарт-Холдингу": кінцевою метою екс-керуючого "Амстором" було залишити від бізнесу "порожню оболонку"
Фото: Макс Левин

Генеральний директор "Смарт-Холдингу" Олексій Тимофієв в інтерв'ю ІА "Українські новини" розповів про подробиці конфлікту в торговій мережі "Амстор" ("Смарт-Холдинг" є мажоритарним акціонером мережі з часткою 70%), зокрема з міноритарним акціонером й екс-керуючим Володимиром Вагоровським.

Тимофєєв заявив, що кінцевою метою Вагоровського було залишити без оборотів і активів, але з простроченими боргами перед банками і постачальниками спільний з мажоритаріями бізнес "Амстору", "точніше вже порожню оболонку від нього, а в новостворених компаніях стати єдиним власником бізнесу й одержувачем прибутку".

Гендиректор "Смарт-Холдингу" докладно зупинився на умовах укладання угоди купівлі-продажу ГК "Амстор" і на ролі мажоритарного акціонера в її розвитку: "Після підписання угоди Смарт-Холдинг погасив поточні борги "Амстору" на суму більш ніж 10 млн доларів США. Наші підприємства виступили поручителями кредитів "Амстору" (близько 300 млн дол. США, - ред.), знявши на той момент найгостріші проблеми. Далі ми як мажоритарні акціонери ні разу не ставили питання про розподіл дивідендів. Весь прибуток вкладали в розвиток. До 2014 року мережа зросла удвічі, борги перед банками зменшилися на третину. Чи не це найкращий доказ того, що роль "Смарт-Холдингу" в розвитку мережі, яка в 2009 році була практично банкрутом, була позитивною?"

У своєму інтерв'ю Тимофєєв спростував заяви Вагоровського, що "Смарт-Холдинг" нібито не виконав якихось пунктів угоди про купівлю-продаж торгівельної мережі. До журналістів потрапив договір 2009 року, в якому докладно розписано зобов'язання покупця і продавця. Опубліковані дані повністю спростовують заяви братів Вагоровських про нібито невиконані зобов'язання мажоритарного акціонера.

Нагадаємо, що 31 грудня 2014 року озброєні люди заблокували роботу низки магазинів мережі "Амстор" у Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську, Маріуполі й інших містах. На місця подій прибула міліція, роботу магазинів відновили, але ненадовго. Зараз не працюють більшість магазинів мережі "Амстор".

"Смарт-Холдинг", основний акціонер "Амстору", заявив, що озброєні люди, які блокували магазини мережі, діяли за вказівкою її колишнього керуючого і міноритарного акціонера Володимира Вагоровського. Екс-керівник не погодився з рішенням головних власників про усунення його від управління групою компаній "Амстор" і робить усе, щоб дестабілізувати роботу торгових центрів і приховати обсяги розкрадань. Результати аудиту, проведеного головним акціонером, виявили спроби Вагоровського привласнити компанію, а також розкрадання грошових коштів для особистого збагачення.

Вагоровські зараз контролюють магазини на території так званої "ДНР", виручка звідти не приходить на рахунки ГК "Амстор".

Компанія "Гелабран Реал Істейт" - акціонер, який стояв біля витоків створення групи компаній "Амстор" (входить у сферу впливу Едуарда Шифріна й Олександра Шнайдера) - підтримала головного акціонера групи - "Смарт-Холдинг" у прагненні стабілізувати роботу торгових центрів "Амстор" по всій Україні. У повідомленні компанії сказано: "Ми засуджуємо дії міноритарного акціонера Володимира Вагоровського та колишнього менеджменту в особі Олександра Вагоровського, які призвели до зупинки роботи магазинів".

2009 року Шифрін і Шнайдер - мажоритарні акціонери торговельної мережі "Амстор" - продали частину своїх акцій компаніям, пов'язаним зі "Смарт-Холдингом". Їхня частка зменшилася із 60 до 15%. "Смарт-Холдинг" став головним акціонером торговельної мережі з 70% акцій. Частину акцій викупили в міноритарного акціонера ГК "Амстор" Володимира Вагоровського. Його частка зменшилася з 40 до 15%. Брати Олександр і Володимир Вагоровські, за рішенням акціонерів, донедавна здійснювали операційне управління торговельною мережею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram