ГоловнаПолітика

Кримські татари не будуть скликати Курултай

На півострові їм загрожують арештом або висилкою

Кримські татари не будуть скликати Курултай
Фото: Заир Акадыров

Кримські татари не будуть скликати Курултай, оскільки зараз немає змоги провести збори в Криму, а виїжджати за межі півострова багато хто побоюється. Про це сьогодні заявив голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров.

Як повідомляє УНІАН, проведення Курултаю на окупованій території неможливе через загрозу тиску на його делегатів. Зокрема, співробітники ФСБ або Слідчого комітету РФ погрожують членам Меджлісу, "висувають конкретні ультиматуми до їхньої поведінки в складі Меджлісу або їхнього голосування щодо тієї чи іншої кандидатури". Чубаров додав, що звучать погрози видворення з Криму або ув'язнення.

"Курултай у Криму неможливий. Під час окупації збирати людей, які виступають проти окупації, щоб вони в демократичний спосіб відверто обговорювали, як вони будуть протистояти окупантам - це сюр якийсь", - сказав голова Меджлісу.

Він нагадав про ідею проведення Курултаю в Туреччині чи Румунії. Однак безліч людей побоюються, що їх просто не впустять назад до Криму.

"Ми поки що відмовилися від ідеї термінового скликання Курултаю", - констатував Чубаров.

Чубаров також зазначив, що жодна справа про викрадення або зникнення кримських татар у Криму не розслідувана.

"Троє молодих людей: Леонід Корж, Сейран Зінедін і Тимур Шаймарданов - один за іншим, вони всі були пов'язані однією діяльністю волонтерською. Вони допомагали українським гарнізонам під час окупації. І досі ми не знаємо про їхню долю", - сказав він.

Чубаров навів ще кілька випадків викрадення людей і наголосив, що "жодна справа про викрадення, зникнення кримських татар не розслідувана".

Водночас окупаційна влада порушує кримінальні справи проти кримських татар - за останньою інформацією, йдеться про судові процеси проти понад 130 осіб.

Нагадаємо, в суботу, 21 лютого, голова ревізійної комісії Курултаю кримськотатарського народу Алі Озенбаш заявляв, що органи національного самоврядування кримських татар мають оголосити надзвичайний стан. Це дозволило б тимчасово скоротити кількість делегатів Курултаю; скоротити фактично недіючих членів Меджлісу і обрати нових; тимчасово надати Меджлісу право вносити зміни в документи, що регламентують діяльність Курултаю кримськотатарського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram