ГоловнаПолітика

Чубаров: окупаційна влада Криму хоче знищити Меджліс

Лідер кримських татар стверджує, що окупанти хочуть виключити з Меджлісу справжніх авторитетів кримськотатарського народу

Чубаров: окупаційна влада Криму хоче знищити Меджліс
Рефат Чубаров, председатель Меджлиса крымских татар
Фото: Меджлис

Окупаційна російська влада Криму поставила собі за мету придушити волю кримськотатарського народу та знищити Меджліс.

Про це написав голова Меджлісу Рефат Чубаров у Facebook.

"Жорстка каральна політика, що проводиться стосовно кримськотатарського народу з березня 2014 року, має своєю кінцевою метою повне придушення волі і боротьби кримськотатарського народу за свої права на рідній землі", - написав він.

Як приклад таких дій він навів викрадення і вбивства молодих кримських татар, судові переслідування і арешти активістів, заборони на проживання в Криму лідерам народу, захоплення майна Меджлісу і Фонду "Крим", озброєні погроми і обшуки в мечетях, переслідування віруючих мусульман та учасників "полян протесту".

Також серед таких дій він назвав тиск на журналістів та погрози закриття єдиного в світі незалежного кримськотатарського телевізійного каналу АТР, відмову у перереєстрації незалежних кримськотатарських ЗМІ, сотні примусових викликів і "розмов", які проводяться співробітниками ФСБ з жителями Криму, заборони на проведення мирних зборів і мітингів.

Чубаров переконаний, що це спрямовано "на затвердження в Криму обстановки тотального страху і відчаю, повної покори кримського суспільства беззаконню та свавіллю, яке твориться владою".

Як приклад він також навів арешт в. о. голови Меджлісу Ахтема Чийгоза в кінці січня. Після цього, за словами Чубарова, окупанти взялися "до прямих дій з розгрому Меджлісу кримськотатарського народу".

При цьому окупаційна влада, додав Чубаров, поставила перед собою завдання "переформатування" складу Меджлісу і "зміну" його керівництва, виключивши справжніх авторитетів кримськотатарського народу.

"Для реалізації запланованої провокації окупантами мобілізовано Ремзі Ільясова (нині - "заступник голови "держради Криму"), Заура Смирнова (нині - "голова державного комітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Республіки Крим") і Тейфука Гафарова (нині - "заступник Сімферопольського міського голови"), а також Руслана Бальбека ("заступник голови Республіки Крим").

Він нагадав, що Ільясова, Смирнова і Гафарова раніше виключили з Меджлісу. Зараз вони, за словами Чубарова, діють в інтересах окупантів і шантажують членів Меджлісу та делегатів Курултаю для скликання засідання та прийняття вигідних Росії рішень.

"Серед "рішень", очікуваних окупантами, - призначення "Ремзі Ільясова головою Меджлісу кримськотатарського народу, а також прийняття спеціального звернення до міжнародної громадськості про "визнання суверенітету Росії над Кримом", - упевнений Чубаров.

Він нагадав, що, згідно з регламентом Курултаю, змінювати склад Меджлісу і вибирати його керівництво можна лише рішенням Курултаю, що складається з 248 обраних під час прямих виборів делегатів. Усі інші варіанти будуть свідомо юридично нікчемними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram