ГоловнаПолітика

Експерти не вірять у майбутнє "республік" на Донбасі, - опитування

Більшість експертів схиляються до того, що розв'язання конфлікту - за президентом

Експерти не вірять у майбутнє "республік" на Донбасі, - опитування
Фото: EPA/UPG

Експертна спільнота не вважає можливим надання незалежності спірних територій у зоні АТО. Такий варіант виходу з конфлікту вважає прийнятним тільки 7,9% експертів. Ще менше - 4,1% - вважають можливим входження Донбасу до складу Росії.

Такі результати отримано громадською ініціативою "Відновлення Донбасу" під час опитування серед експертів Донецької та Луганської областей.

При цьому експертне середовище Донбасу здебільшого виступає за мирне врегулювання конфлікту. Більш як половина опитаних експертів (52,3%) вважають продовження переговорного процесу необхідним для вирішення конфлікту на Сході України. Продовження військових дій підтримує 34,9%.

Надання права на самовизначення територіям, де зараз проводиться АТО, схвалюють як варіант виходу із ситуації лише 12,8% респондентів. Але кожен третій готовий розглядати можливість створення автономії у складі України як політичне рішення.

Однак більшість опитаних експертів (56,2%) бачить як політичне рішення конфлікту повернення до status-quo - збереження цілісності української держави та надання Донецькій та Луганській областям тих же умов розвитку, що й іншим регіонам України.

Примітно, що відповідальність за події покладають на конкретні персоналії. Змінити ситуацію на Донбасі здатні, на думку експертів, Президент України (53,1%), лідери країн ЄС і США (46,3%), президент Росії (41,6%).

Лідери самопроголошених "республік", регіональна еліта і депутати Верховної Ради України розглядаються експертами як суб'єкти прийняття рішень значно менше - 7,7%, 15,6% і 18,9% відповідно. Самих жителів зони АТО як суб'єкт вирішення конфлікту виділяє трохи більше експертів (27,7%).

У кожному разі, навряд чи хтось здатний врегулювати конфлікт в односторонньому порядку, вважають експерти. Так, 73% респондентів виділяють два і більше ключових суб'єкти прийняття рішень, здатних вирішити конфлікт або поліпшити ситуацію на Донбасі.

Збиток регіональній економіці експерти оцінюють так: найбільшу шкоду блокада і військові дії завдали фінансовій сфері (7,8 бала з 10 можливих). Крім того, дуже пошкоджені виробничі потужності місцевих підприємств (7,7 бала).

Говорячи про повоєнну відбудову, опитані фахівці назвали головними перешкодами відсутність інноваційних розробок (7,2 бала) і незадовільний стан транспортних комунікацій (7 балів). Найменше проблем бачать у сировинній базі, стані сфери відпочинку і послуг, кадровому потенціалі.

Респонденти пов'язують перспективи відновлення економіки Донбасу з п'ятьма основними сферами економіки: металургія, вугледобувна галузь, дрібне і середнє підприємництво у виробничій сфері, аграрний сектор, інноваційні технології та комунікаційні послуги. Більш ніж половина експертів виділяють серед пріоритетів розвиток підприємництва та інновацій.

Орієнтуючись на традиційні для Донбасу галузі економіки (металургія і вуглевидобуток), експерти, при цьому, підтримують ідеї нових економічних підходів у розвитку регіону. Зокрема, респонденти вважають, що після завершення військових дій необхідно створити на Донбасі інноваційну промислову зону (27%), приділити увагу відновленню банківської сфери (26%) і запровадити податкові канікули для малого та середнього бізнесу (25%). До другорядних експерти віднесли невиробничий сектор економіки - транспортні перевезення, сферу послуг, туризм.

Для розвитку малого та середнього бізнесу Донбасу необхідно впровадити практику пільгових кредитів (62,8%), проведення зустрічей та тренінгів для підприємців (60,7%), режиму "податкових канікул" (58,4%). При цьому експерти, які проживають у зоні АТО, пріоритетними вважають саме податкові заходи: запровадження податкових канікул (70%) і звільнення від сплати податків і штрафів (41,7%).

Наразі ж місцева економіка не здатна утримати регіон від сповзання в гуманітарну катастрофу. Найбільш затребуваною гуманітарною допомогою як для жителів зони АТО, так і для підконтрольних Україні територій Донбасу є ліки. Для жителів зони АТО, як наголошують експерти, також дуже актуальне отримання продуктів харчування першої необхідності, дитячого харчування та засобів особистої гігієни. Крім гуманітарної допомоги, жителі зони АТО і переселенці потребують, за оцінками експертів, надання низки інформаційних послуг, таких як довідкова інформація і юридичні консультації.

З повним варіантом результатів дослідження можна ознайомитись на сайті громадської ініціативи "Відновлення Донбасу": http://restoring-donbass.com/nashi-proekty/opros-ekspertov-donbassa/

***

Дослідження "Оцінка експертною спільнотою Донбасу ситуації в регіоні та перспектив його відновлення" проведено громадською ініціативою "Відновлення Донбасу" за підтримки Донецького прес-клубу в період з 27 грудня 2014 року по 31 січня 2015 року. При проведенні дослідження використовувався метод експертного заочного опитування (онлайн-анкетування). В опитуванні взяли участь 400 представників експертного середовища Донецької та Луганської областей: волонтери, громадські діячі, журналісти, підприємці, фахівці виробничої сфери та керівники підприємств. У рамках проведеного дослідження експертів Донбасу було розбито на категорії за місцем проживання: зона АТО, Донецька і Луганська області (крім зони АТО), інші регіони України (крім Криму), Крим, Київ, закордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram