ГоловнаПолітика

Рада попросила присвоїти звання героя України сотникові УПА

Мирослав Симчич-Кривонос відсидів 32 роки за часів СРСР

Рада попросила присвоїти звання героя України сотникові УПА
Фото: vikna.if.ua

Верховна Рада попросила президента Петра Порошенка присвоїти звання героя України сотникові Української повстанської армії Мирославу Симчичу, відомому як Кривонос.

За скерування депутатського запиту президентові проголосували 234 депутати. У ньому наголошено, що Симчич гідний звання героя за свою боротьбу проти окупантів, багаторічну підтримку і захист політичних в'язнів радянського режиму, активну роботу у сфері національно-патріотичного виховання та за видатні заслуги перед державою.

Симчич найбільш відомий за боєм під селом Космач на Прикарпатті 1945 року, коли був знищений батальйон НКВС на чолі з генералом Сергієм Дергачовим.

1948 року Симчича заарештували і засудили до 25 років таборів у Магаданській області. Там він сидів до 1955 року, після чого його перевели в містечко Єлець. 1963 року у зв'язку з хрущовською відлигою Симчичу скоротили термін до 15 років і звільнили.

1968 року Симчича заарештували знову, бо з'ясувалося, що він був не рядовим бійцем, а сотником. Удруге він вийшов на волю лише 1985 року.

Нагадаємо, що 2005 року президент Віктор Ющенко нагородив Симчича орденом "За заслуги" 3 ступеня. Сотникові УПА цього року виповнилося 92 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram