ГоловнаПолітика

ЄС уповноважив на переговори в Мінську Меркель і Олланда, - Могеріні

ЄС сприймає "нормандський формат" як інструмент виконання мінських угод

ЄС уповноважив на переговори в Мінську Меркель і Олланда, - Могеріні
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини і президент Франції мають офіційний мандат Євросоюзу для проведення переговорів з питання врегулювання кризи в "нормандському форматі".

Про це заявила Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні, повідомляє "Європейська правда".

"Цей формат має мандат Європейського союзу, і це підтверджується рішеннями Ради ЄС. Зокрема, 19 січня цього року всі 28 міністрів (закордонних справ країн-членів ЄС) зробили заяву про те, що ЄС активно підтримує всі дипломатичні ініціативи, спрямовані на виконання мінських угод", - заявила вона.

"Можу повідомити, що "нормандський формат" - це те, що ми сприймаємо як інструмент виконання мінських угод. Тому ця ініціатива має офіційну підтримку ЄС", - зазначила Могеріні.

Верховний представник ЄС не бачить проблеми в тому, що наразі Брюссель не бере прямої участі в цих переговорах. За її словами, роль Євросоюзу полягає в дипломатичній підтримці. "Моя роль зараз - забезпечувати активну підтримку цих зусиль (Меркель і Оланда)", - зазначила вона.

Голова дипломатичної служби ЄС також відмовилася прогнозувати дії Заходу в разі, якщо зустріч у Мінську не буде успішною: "Ми мусимо провести Мінськ-2 для того, щоб імплементувати Мінськ-1. І сьогодні ми не маємо права навіть замислюватися над тим, що ці переговори завершаться безуспішно".

Нагадаємо, лідери ФРН, Франції, РФ і України проведуть у середу, 11 лютого, в Мінську зустріч для обговорення врегулювання конфлікту на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram