ГоловнаПолітика

Суд у справі про викрадення грошей з банку спецназом СБУ відклали

Серед постраждалих - сім'ї донецьких євреїв

Суд у справі про викрадення грошей з банку спецназом СБУ відклали
Фото: alliancebank.org.ua

Судове засідання у справі про викрадення грошей із депозитних скриньок банку "Альянс" перенесли на 12 лютого.

Як повідомляють "Українські новини", сьогодні Апеляційний суд Києва мав розглядати апеляцію потерпілого клієнта банку на арешт майна і грошей, винесених під час обшуку з фінустанови. Перенесення сталося через запізнілу (безпосередньо в день засідання) передачу до суду матеріалів з боку органів прокуратури. Також головуючий суддівської колегії Валерій Лашевич повідомив, що претензії до співробітників СБУ, які проводили обшук, висунули ще кілька постраждалих.

Представники СБУ, яких власники депозитних скриньок звинувачують у викраденні коштів з їхніх депозитних скриньок, на засідання Апеляційного суду не з'явилися.

Видання також подає хроніку подій у цій справі.

10 грудня слідчий з особливо важливих справ ГУ СБУ у місті Київ та Київській області Дмитро Олексієнко звернувся до Печерського райсуду з проханням дозволити провести обшук у нежитловому приміщенні на вулиці Прорізній, 8, де знаходиться відділення ПАТ "Банк Альянс". Отримавши дозвіл на обшук, вилучення паперів та обладнання, але з чітко обумовленою забороною на вилучення грошей та інших матеріальних цінностей, 22 грудня у банк за документами приїхав спецпідрозділ СБУ "Альфа", у повному бойовому екіпіруванні і з автоматичною зброєю. При цьому розкрили депозитні комірки громадян, які не є фігурантами справи, і вилучили гроші та цінності, що знаход

илися в них. 27 січня суддя Печерського райсуду Андрій Мельник дозволив СБУ накласти арешт на всі вилучені матеріальні цінності.

Постраждалі запевняють, що зафіксована у протоколах цифра вилучених коштів не відповідає реальній сумі цінностей, котрі

містилися в депозитних комірках, - вона в рази занижена. В одній з депозитних скриньок, орендованій членом опікунської ради Єврейської громади Донбасу Сергієм Нузброхом, містилися також кошти Єврейської громади Донбасу, вивезені членами громади із зони бойових дій та передані на збереження.

Після невдалого засідання Нузброх висловив оптимістичний прогноз щодо перспектив судового рішення. "Я оптиміст, і сподіваюся, що ухвалять правильне, законне рішення. Тому що, коли суд не ухвалює рішення одразу, а переносить, обґрунтовуючи це необхідністю детального вивчення обставин справи, у мене крім позитивних емоцій інших бути не може", - заявив він.

Також Нузброх заявив, що серед постраждалих від розкрадання коштів - 6 сімей донецьких євреїв, які виїхали в Ізраїль і залишили на збереження кошти від продажу квартир та іншого майна в Донецьку.

При цьому він підтвердив, що вказана в протоколі сума не відповідає реальній, а тому навіть позитивне рішення суду не дозволить постраждалим повернути свої кошти.

Нузброх покладається на об'єктивне розслідування всіх обставин цієї події. Він вважає, що результати такого розслідування стануть справжнім індикатором змін, які відбулися в керівництві країни і спецслужб за останній час.

"Тут вже питання до честі співробітників підрозділу "Альфа". Якщо вони готові пройти поліграф - я готовий сам вибачитися перед ними. Але пройшло 1,5 місяця, а жоден співробітник "Альфи", який брав участь у цьому пограбуванні, поліграф не пройшов", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram