ГоловнаПолітика

Стали відомі подробиці справи проти заарештованого журналіста Коцаби

Жителя Франківська звинуватили в роботі на російську пропаганду

Стали відомі подробиці справи проти заарештованого журналіста Коцаби
Фото: firtka.if.ua

У мережі з'явилося рішення суду у справі івано-франківського блогера Руслана Коцаби, якого заарештували за виступи проти мобілізації. Документ із подробицями справи оприлюднили на місцевому сайті "Курс".

"Коцаба Р.П. розмістив у мережі Інтернет на відеохостингу Youtube відеозвернення до президента України під назвою "Інтернет-акція: я відмовляюся від мобілізації", в якому публічно закликав громадян України відмовитися від мобілізації як оголошеної всупереч чинному законодавству. Це відеозвернення, у якому шляхом перекручування фактів Коцаба наполягав на незаконності мобілізації та невиправданому братовбивстві співгромадян, отримало значну кількість переглядів, що у свою чергу негативно вплинуло на процес мобілізації", - йдеться у рішенні.

Після появи ролика у мережі Коцаба дав низку інтерв'ю засобам масової інформації Росії. Зокрема, він взяв участь у програмі "Час покаже" російського "Первого канала", дав коментарі Lifenews та інформаційному агентству терористичної організації ДНР "Новости Донецкой Республики". 23 січня Коцаба був у Москві на записі програми "Спеціальний кореспондент" телеканалу "Россия 1".

Згідно з рішенням суду, блогер також брав гроші у російських телеканалів за допомогу у підготовці сюжетів про протестні акції проти мобілізації на території Івано-Франківської області. "01.02.2015 р. Коцаба Р.П. організував виїзд нібито у проблемні населені пункти Коломийського району Коршів і Черемхів, де в присутності представника іноземного телерадіоканалу ("НТВ") намагався отримати у місцевих жителів

провокаційн інтерв'ю, пов'язані з мобілізацією", - йдеться в документі.

Необхідність арешту Коцаби у рішенні пояснюється тим, що він нібито збирався найближчим часом виїхати на територію, захоплену бойовиками ЛНР і ДНР.

Кримінальна справа проти Коцаби розслідується за частиною 1 статті 111 та частиною 1 статті 114-1 Кримінального кодексу - (державна зрада та перешкоджання діяльності Збройних сил України).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram