ГоловнаПолітика

Голомша: закон про люстрацію використовується для розправи з неугодними

Колишній заступник Яреми пригрозив дійти до ЄСПЛ

Голомша: закон про люстрацію використовується для розправи з неугодними
Фото: www.facenews.ua

Колишній заступник генерального прокурора Микола Голомша, якого звільнили згідно із законом про люстрацію, вважає, що цей закон часто використовують для розправи з неугодними, а не для очищення влади.

Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Закон про люстрацію - дуже суперечливий і неоднозначний. Дехто демонструє суб'єктивний підхід до його виконання. Де потрібно з кимось розправитися, грубо кажучи, норми закону застосовують безапеляційно. Однак у статті 1 чітко сказано про те, що мета закону - усунення від влади осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю призвели до узурпації влади Януковичем", - пояснив він.

Голомша додав, що цей закон використали зокрема як привід і для його звільнення. "Адже я займав другорядний пост і, навпаки, протистояв режиму [Януковича]. Я готовий і далі доводити свою правоту. Дійду навіть до Європейського суду з прав людини. Внесення мене до списку осіб, які підлягають люстрації, - приклад безправ'я. Я не можу з цим змиритися", - сказав колишній прокурор.

"Не можна застосовувати закон неоднозначно до різних людей. Конституція України говорить, що всі рівні перед законом. І вона не передбачає якоїсь містечковості її застосування або суб'єктивізму. Крім цього, жоден закон не повинен суперечити Конституції і не може порушувати права людини. Не можна демонструвати підхід "шарікових" і "швондерів", - вважає Голомша.

Нагадаємо, що, згідно з наказом генпрокурора Віталія Яреми від 23 жовтня 2014 року, Голомшу звільнили у зв'язку з припиненням трудового договору згідно п. 7-2 ст. 36 Кодексу законів про працю, тобто на підставі, передбаченій законом "Про очищення влади" (про люстрацію).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram