ГоловнаПолітика

Генпрокуратура РФ визнала "подвійне громадянство" Сенцова

Російське громадянство у режисера з'явилося автоматично при анексії Криму

Генпрокуратура РФ визнала "подвійне громадянство" Сенцова
Фото: Андрей Новичков/Грани.Ру

Генеральна прокуратура Росії визнала наявність подвійного громадянства в українського режисера Олега Сенцова, якого затримали навесні 2014 року в Криму за підозрою в організації теракту і перевезли до Москви.

Про це розповів адвокат Сенцова Дмитро Дінзе, передає "Крым.Реалии".

Захист режисера надіслав скаргу в російську Генпрокуратуру за фактом того, що слідчі органи ФСБ Росії надавали в суд довідку про визнання Сенцова громадянином Росії.

"Я оскаржив це рішення, і Генеральна прокуратура дала, відповідно, мені відповідь, в якій вказала, що у Сенцова де-факто є подвійне громадянство - він є громадянином України і Росії в силу федерального конституційного закону, який було прийнято щодо Криму. Але де-юре він є громадянином Росії через те, що немає двосторонньої угоди між Україною і Росією про подвійне громадянство", - розповів адвокат.

У російській Генпрокуратурі визнають подвійне громадянство режисера, але за правовими підставами та в рамках справи вони його представляють громадянином Росії, без урахування українського громадянства.

"Якщо Генпрокуратура ставить питання про подвійне громадянство Сенцова, то до нього можуть допустити українського консула, що перебуває в Москві, про що мною і було заявлено днями клопотання. Будемо чекати відповіді", - повідомив Дінзе.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова було затримано ФСБ в анексованому Криму, а потім переправлено в СІЗО Москви. Його звинувачують у підготовці терактів. 26 грудня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 квітня 2015 року термін утримання під вартою Сенцова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram