ГоловнаПолітика

Візит Олланда і Меркель може означати провал мирного плану Порошенка, - Немиря

Депутата насторожила заява президента Франції

Візит Олланда і Меркель може означати провал мирного плану Порошенка, - Немиря
Архив
Фото: Макс Левин

Раптовий приїзд лідерів Франції та Німеччини Франсуа Олланда і Ангели Меркель сьогодні до Києва, а завтра - в Москву свідчить про вичерпання можливості врегулювати конфлікт на Донбасі в рамках мирного плану Петра Порошенка.

Таку думку у коментарі LB.ua висловив депутат від "Батьківщини", колишній міністр закордонних справ Григорій Немиря.

"Перше - виглядає так, що якщо не де-юре, то де-факто відновлюється "женевський" формат, оскільки у Києві перебуває держсекретар США, прилітають керівники двох країн ЄС. Після візиту до Києва вони вирушать, як оголошено, в Москву. Друге - ця ситуація виняткова не тільки з точки зору очевидних фактів ескалації військового протистояння та агресії, а й суттєвого поглиблення фінансово-економічної ситуації в Україні, її загострення у зв'язку з незавершеністю переговорів з Міжнародним валютним фондом, критичного зменшення золотовалютних резервів, і враховуючи зростання кількості проблем, зокрема внутрішнє переміщення осіб, число яких наближається до мільйона, припинення соціальних виплат... Є всі ознаки фінансово-економічної кризи", - заявив депутат.

"Цей комплекс проблем плюс дискусія, що розгорнулася зараз у США про доцільність надання Україні не тільки нелетальної, але і летальної зброї, спонукала лідерів провідних країн подолати інерцію, яка спостерігалася останніми місяцями і заснована тільки на мантрі про виконання Мінських домовленостей. Сама теза про те, що пропонується якийсь новий мирний план, означає фактичне визнання, що формат мінського плану Порошенка і мирних ініціатив Путіна не спрацював", - заявив Немиря.

Водночас, депутата настерегла заява президента Франції Франсуа Олланда.

"Я хотів би помилитися або дізнатися, що сталася помилка у перекладі прямої мови президента Олланда, який, як передавали агентства, говорив, що план базується на збереженні територіальної цілісності України. Але я не побачив ще одного важливого компонента, який, як правило, в таких випадках висловлюється, - суверенітету", - зазначив Немиря.

"Територіальна цілісність - це кордони, і у цьому разі територіальна цілісність - це також Крим. А суверенітет - це важливе питання не тільки з точки зору внутрішньої політики. Він може бути повним тільки тоді, коли він включає і суверенітет для вирішення питань зовнішньої політики. Ми знаємо так звану доктрину обмеженого суверенітету, яка існувала під час "холодної війни". І, можливо, нова задача, яку хтось зараз бачить... стосується рішення не самої України, а замість України. Куди їй іти чи куди їй не йти. Мається на увазі НАТО, ЄС і так далі. Дуже сподіваюся, що обмеженого суверенітету в цьому мирному плані ми не побачимо", - сказав Немиря.

Депутат також вважає позитивним моментом, що Олланд і Меркель спочатку відвідають Київ, а потім - Москву.

На думку Немирі, важливим елементом будь-якого нового мирного плану буде питання відведення російських військ з території України та забезпечення надійного не тільки моніторингу, але й верифікації української-російського державного кордону.

Нагадаємо, лідери Франції та Німеччини Франсуа Олланд і Ангела Меркель у четвер відвідають Київ, а у п'ятницю - Москву для переговорів щодо Донбасу. Сьогодні Франсуа Олланд на прес-конференції у Єлисейському палаці також виступив проти вступу України до НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram