ГоловнаПолітика

Рада ухвалила закон про об'єднання територіальних громад

Місцевим громадам дали можливість отримати фінансову самостійність

Рада ухвалила закон про об'єднання територіальних громад
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада ухвалила закон "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

За ухвалення в цілому внесеного урядом законопроекту №0915 проголосували 256 депутатів.

Закон регулює відносини, що виникають у процесі добровільного об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

Метою документа заявлено створення дієвого механізму формування територіальних громад, здатних самостійно вирішувати питання розвитку своїх територій.

Документ передбачає, що держава здійснюватиме фінансову підтримку об'єднаних громад шляхом надання їм коштів на формування інфраструктури відповідно до плану соціально-економічного розвитку такої територіальної громади.

Загальний обсяг фінансової підтримки, згідно з законом, розподілятиметься між бюджетами об'єднаних територіальних громад пропорційно до їхньої площі та кількості сільського населення.

Як заявляли у Кабміні, об'єднання територіальних громад дозволить збільшити ресурсну базу місцевих бюджетів. Внесені раніше зміни у Бюджетний і Податковий кодекси стимулюють громади до об'єднання через механізм переходу бюджетів об'єднаних громад на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Об'єднані громади наділяються повноваженнями, рівнозначними з повноваженнями міст обласного значення. У разі добровільного об'єднання в бюджетах таких громад залишатиметься 60% податку на доходи фізосіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram