ГоловнаПолітика

Позбавлення Януковича звання президента швидше моральне, ніж правове, - експерт

Ігор Коліушко пропонує внести зміни до Конституції

Позбавлення Януковича звання президента швидше моральне, ніж правове, - експерт
Фото: uacrisis.org

Позбавлення Віктора Януковича звання президента не має нічого спільного з правовідносинами, це швидше моральне покарання для нього. Про це в коментарі LB.ua заявивши голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

"На мій погляд, по суті питання - рішення правильне, але юридичне вираження цього питання - неправильне. Конституція не передбачає такої процедури (позбавлення звання президента - ред.), а чітко говорить, що за колишнім президентом України зберігається звання президента, і єдиний виняток - усунення президента за процедурою імпічменту. А вчорашнє рішення парламенту - це швидше моральне покарання, до будь-яких правовідносин воно не має стосунку", - заявив він.

Коліушко назвав два можливі варіанти для позбавлення Януковича звання президента.

"Треба було робити одне з двох: навіть постфактум провести процедуру імпічменту, хоча навесні всім було не до Януковича, а зараз це робити було б не солідно. Тому краще внести зміни до Конституції, що звання президента втрачається у разі вчинення злочину за рішенням суду. Якби таке доповнення було, то рано чи пізно у судовому процесі (очному або заочному) Януковича мали б визнати винним у скоєнні багатьох злочинів. Після такої процедури він би втратив звання президента. І це було б згідно з нормами права", - пояснив експерт.

"А так, як зробили депутати, може породити дискусії, чи відповідає таке рішення Конституції чи ні. Хтось може звернутися до КС, і там буде важко вирішуватися це питання", - додав він.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за ухвалення законопроекту №1883, який пропонував позбавити Віктора Януковича звання президента України.

Згідно зі статтею 105 Конституції, звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президента України не усунули з поста в порядку імпічменту. Щодо Януковича не було процедури імпічменту.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що його ухвалення необхідно у зв'язку з тим, що чинне законодавство містить прогалини у частині правових наслідків самоусунення президента від виконання своїх обов'язків, масового порушення прав і свобод людини, а також вчинення ним дій, що загрожують керованості держави, територіальній цілісності та суверенітету України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram